За тестото:

Загрейте фурната на 180 градуса. След като достигне температурата я изключете и затворете вратата.

В голяма чаша смесете прясното мляко, водата, разтопеното масло, захарта и маята.

Можете да бъркате тестото на ръка, може и с миксер. Но ако изберете да го бъркате на ръка, няма да ви затрудни.

Ако изберете да го бъркате с миксер, трябва да го оставите да се разбърква около 6-7 минути, докато стане напълно гладко.

Тестото трябва да е леко лепкаво. Ако е твърде лепкаво добавете още 2 лъжици брашно и размесете отново.

Ако решите да бъркате на ръка, изсипете брашното и солта в голяма тава, направете кладенче и изсипете млечната смес от чашата в кладенчето. С дървена лъжица бъркайте тестото, докато се замеси добре.

След като тестото се сгъсти го извадете върху набрашнена повърхност и започнете да месите с ръце.

Оформете кръгла топка и я оставете да втасва за около 10 минути. Трябва да удвои размера си. Това може да отнеме между 45 и 60 минути.

Вземете топката тесто и я поставете в добре намазнена купа. Покрийте. Сложете в изключената фурна, ако предпочитате да втаса по-бързо.

След като тестото втаса го извадете и го премесете отново върху набрашнена повърхност. Разточеното тесто се нарязва на малки квадратчета.

За глазурата:

Разтопете ½ чаша масло в купа. В по-голяма купа смесете кафявата захар и 2 и ½ лъжички канела. Оваляйте всяко квадратче в сместа със захарта и канелата.

Подредете подобно на тухли всяко квадратче в намазнена форма за печене. Поръсете със стафиди и орехи между топчетата.

След като сте подредили всички компоненти, пъхнете отново маймунския хляб във фурната, за да втаса още веднъж за известно време.

Когато бухне го сложете да се пече като предварително сте го извадили и сте загрели фурната на 200 градуса. Печете около 25-30 минути.

Снимка: thekitchenmagpie.com

Опитайте още: