Семейство

Детска музейна стая отвори врати в НМ „Земята и хората“

13.05.2011г. / 10 21ч.
Ивет Лолова
Детска музейна стая отвори врати в НМ „Земята и хората“

На 12 май в Националния музей „Земята и хората“ отвори врати първата детска образователна стая „ГЕО загадки“ за деца от 3 до 12 години. Тя е част от съвместния проект на Нов български университет, департамент „Археология“, Фондация „Америка за България“ и НМ „Земята и хората“.

Детският кът ще бъде отворен постоянно за посещения в рамките на работното време на музея – от вторник до събота, от 10.00 до 18.00 ч., като неделя и понеделник са почивни дни.

В помощ на малките посетители ще има уредник, който ще обяснява какво може да се прави и ще оказва помощ за по-сложните въпроси, свързани с експертиза. Под формата на игри стаята „ГЕО загадки“ ще представя основна научна информация за минералите и тяхната употреба във всекидневието ни. Децата ще разрешават минерални загадки като „Може ли скалата да плува във вода?“, "Може ли скалата да привлича магнит" и много други. Игрите са разработени съвместно с екипа на музея, специалисти от НБУ, педагози и психолози. С дървени пъзели малчуганите ще оформят структурата на кристалите и ще ги разпознават като истински геолози. Два микроскопа са на разположение за изследване и проучване структурата на полезните изкопаеми.

Весела Герчева от НБУ сподели, че идеята на проекта следва логиката на интерактивната педагогика още от времето на Мария Монтесори, според която децата учат най-добре играейки. Този метод е много силно застъпен в националната образователна система в САЩ, в извънкласните им дейности като детските музеи.

За София това е първият детски музеен кът. Наскоро такъв беше отворен в Регионалния исторически музей в Благоевград. През септември ще се открие в Регионалния исторически музей в Кюстендил, след това в Архитектурния комплекс в Етъра, в Габрово и в Природонаучния музей в София. Регионалният исторически музей в Пазарджик засега ще има тематични детски маршрути и детски материали, свързани с археологията на района.


Прочетете още:

Коментирай