Семейство

Как да спрем да се тревожим?

Прости методи за откъсване на съзнанието от стреса и притесненията

03.04.2020г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стресът в работата, личните проблеми, здравословното състояние, отношенията с близките – всичко това в нашето ежедневие предизвиква хиляди притеснения. Извънредната ситуация около новия коронавирус – COVID-19 също допринася за задълбочаване на нашите тревоги.

Притесненията обаче вредят на здравето, разрушават имунитета и правят организма податлив на заболявания, хронични страдания и дори преждевременна смърт.

5 начина да се преборите с тревожността без лекарства

Хроничната тревожност може да повлияе дори на апетита, отношенията в семейството и с приятелите, работната производителност. Може дори да доведе до психически проблеми. Остри състояния като инфаркт, инсулт, язва и храносмилателни разстройства също се свързват с повишените нива на тревожност.

Проблемът е, че хората не сме снабдени с копче за изключване, което да натискаме всеки път, когато започнем да се притесняваме за нещо. Но можем да направим някои други неща, с които да пренасочим вниманието си от тревогите.

Направете списък на най-големите си тревоги

Когато седнете и започнете да отсявате и премисляте кои всъщност са най-големите ви тревоги, ще осъзнаете колко малък е списъкът. Когато човек е под напрежение му се струва, че има хиляди неща върху плещите си. Съзнанието ни е затормозено и сме склонни да драматизираме.

Изненадващи фактори, предизвикващи тревожност

Когато осъзнаете колко точно и какви причини за притеснение имате, това ще има обратния успокояващ ефект, според психолози.

Хранете се здравословно

Здравословната храна има значение. Стресът влияе негативно на организма в много отношения и здравословната храна е един от начините за противодействие. Избягвайте вредните храни, когато сте стресирани, защото консумацията им предизвиква секреция на адреналин, тоест още стрес за организма.

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност?

Упражнявайте се

Тренировките, упражненията и дори леката физическа активност са от значение. Те противодействат на тревожността и най-важното – провокират секрецията на хормона на щастието, който намалява тревожността и стреса.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Направете си график за притесненията

Може да звучи странно, но ако си наложите да се тревожите в определени моменти и в определени количества, това ще ви накара да се чувствате добре. Всеки път, когато тревожни мисли или притеснения се прокраднат в главата ви, започнете да се занимавате с нещо друго.

Повтаряйте си, че ще се тревожите, когато дойде насроченият момент за това. Така постепенно ще приучите съзнанието си да избягва натрапчивите мисли и да иска да се насочва към приятни занимания.

Симптоми на заболявания, причинени от токсичен мухъл вкъщи

Заемете се с нещо

Колкото по-заети сте с някакви дейности, разбира се приятни, толкова по-малко време за размишления и тревоги ще ви остане.

Запълнете свободното си време с приятни хобита. Открийте с какво ви се занимава и го правете. Изследванията показват, че тайната на самосъхранението е в отдръпването от натрапчивите мисли и дългите тревожни среднощни размисли.

Хранителни елементи при депресия и тревожност

За да не се будите посред нощ с подобни тревожни мисли, изтощете се през деня с приятни развлечения и ще спите като къпани.

Коментирай