Здраве и красота

5 начина да се преборите с тревожността без лекарства

Натурални методи за намаляване симптомите на безпокойство

31.01.2020г. / 09 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Силният стрес ни заобикаля навсякъде в ежедневието. Под неговото влияние много хора развиват тревожност и безпокойство, които ако не бъдат контролирани и овладени, могат да прераснат в депресия и други емоционални разстройства. Едно от най-важните неща, които трябва да направим, за да намалим тревожността, е да открием източниците, които ни причиняват стрес и да ги неутрализираме. Невинаги обаче това е възможно, защото стресът е навсякъде около нас.

Не изричайте тези думи пред човек с тревожно разстройство

Можем обаче да се опитваме да въздействаме на тревожността по няколко натурални начина без да включваме успокоителни медикаменти. Необходима ни е силна воля и позитивна нагласа.

Практикувайте дълбоко дишане

Когато сте разтревожени, дълбокото дишане може да ви помогне да се успокоите. Фокусирането върху нещо друго, различно от моментно настъпващия тревожен пристъп, помага да се откъснете от безпокойството и да насочите вниманието си към релаксираща практика, каквато е поемането на дълбоки глътки въздух през равни интервали от време. Правете това поне 10 пъти, докато се почувствате отпуснати и по-спокойни.

4 етерични масла, потискащи стреса и тревожността

Говорете си сами

Говоренето сами на себе си от мнозинството хора се смята за признак на лудост и разклатени нерви. Това не е така, защото този механизъм помага на мозъка да реши дадена задача или да се измъкне от кризисна ситуация. Именно този механизъм помага на децата да се справят с поставена задача. Забележете, че те си говорят сами, докато търсят решението. Говоренето на себе си е като задвижващ механизъм, който ви дава възможност да контролирате ситуацията.

Хранителни елементи при депресия и тревожност

Упражнения

Според Клиника Майо, двигателната активност е един от най-добрите механизми за противодействие на тревожността, безпокойството, паник атаките и депресията. При редовно правене на упражнения и провеждане на адекватни тренировки в тялото се отделят ендорфини, които влияят позитивно на психиката и емоционалното състояние, като допринасят в борбата с тревожността и намаляват стреса.

Свързани статии

Признаци на тревожност у децата

Прекарвайте време навън

Колкото повече се разхождате сред природата, толкова по-добре. Откъсването от ежедневието в града и разходките в планината, в парка, край морето или на някое ваше любимо място помагат да погледнете в друга перспектива, различна от тази, причиняваща ви нервно пренапрежение. Когато сте по-често сред природата, проблемите изглеждат по-малки.

Практикувайте повече грижа за себе си

За да се преборите успешно с тревожността е много важно да отделяте повече време за любимите си занимания и хобита. Четене, готвене, гледане на филми и слушане на любима музика са само част от примерите, които могат да ви помогнат да намалите безпокойството си и да се почувствате по-силни и щастливи.

4 вида стрес и как да се справим с тях

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

5 сигурни симптома на депресия

Физически симптоми на депресия

Коментирай