Семейство

На каква възраст имаме най-много приятели?

С напредване на възрастта остават все по-малко

20.04.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Замисляли ли сте се кога сте имали най-много социални контакти? С времето много от приятелите ни отпадат от живота и социалното ни общуване по различни причини. Казваме си, че с възрастта остават най-верните и близки приятели, което има своите положителни страни.

Едно ново проучване показва възрастта, на която човек има най-много приятели. Изследването е публикувано в Royal Society Open Science Journal, пише brit.co. Според резултатите хората имат най-много приятели на 25-годишна възраст.

Ако досега сте смятали, че в гимназията сте имали най-много контакти, явно не е било така. За целите на изследването са били проучени над 3,2 милиона изходящи повиквания, събрани от European cell phone carrier в рамките на една година. Резултатите показват, че в средата на 20-те си години хората търсят най-много приятели извън семейния си кръг.


Свързани статии

Изследването обаче не е напълно обективно, защото не се отразяват фактори като например колко близки са търсените по телефона хора. Не се отчита и фактът, че кореспонденцията с други близки хора може да се провежда и по други канали – имейл, социални мрежи, чрез директен контакт.

Друго интересно наблюдение на изследователите е, че мъжете са по-склонни да имат повече приятели по-скоро в началото на 20-те си години, докато жените в по-следващ етап, прехвърлящ 25-тата годишнина.

А на вас колко близки приятели ви останаха?

снимки: iStock

Коментирай