Семейство

6 неща, които ми се искаше да знам преди развода

Че съпругът ми ще се влюби отново и непознат човек ще бъде около детето ми

30.10.2017г. / 10 06ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и добре да живее човек, все някога се жени, гласи една поговорка. А колкото и силна да е любовта, понякога и тя се изчерпва, и единственото, което остава е разводът. Тежък, болезнен, драматичен, скандален, разводът оставя трудно лечими рани в душите и на съпрузите, и на техните близки, и най-вече на децата в семейството. Никой не се жени с мисълта, че любовта му няма да трае вечно, но когато това се случи, добре е да сме подготвени с някои доказани във времето истини.

Липсата на комуникация е грях номер едно

Това, което може да разруши един брак или пък да го скрепи, е добрата комуникация или нейната липса. Макар и да звучи като клише, но е безспорно вярно, че без комуникация няма успешна връзка. Именно добрите основи в семейното общуване дават възможност на партньорите да обсъждат проблемите си. А говорейки за тях, това е стъпка напред към решаването им. Голяма част от браковете пропадат именно поради тази невъзможност на партньорите да общуват и да фиксират подводните камъни във връзката.

Все по-често мисля за развод

Бракът няма да ме допълни като личност

Голяма част от хората се женят, смятайки, че бракът ще промени личността им, ще я направи по-пълноценна или по-завършена. Но истината е, че ако не сте оформили добре характера си преди да предприемете тази важна крачка в живота си, бракът може да ви пречупи, а не да ви дооформи. Трудностите, компромисите, необходимостта от разнообразие в брачния живот са част от предизвикателствата, с които се сблъскват партньорите. И очакването, че бракът ще направи нещата по-магични от само себе си, са нереалистични. И това се превръща в една от причините за развод.

5 грешки в любовта, които самотните майки допускат

Как ще се отрази на детето

Хората често избират да останат в нещастни бракове, водени от благородната мотивация да не травмират децата. Но всъщност нещастието и провалените взаимоотношения са не по-малко травмиращи за децата в семейството. Разводът се отразява наистина много тежко за всички в семейството, затова един от препоръчителните варианти е да се потърси консултация с психолог по време на този период. Ако не успеете да склоните бившия си партньор за семейна терапия, поне потърсете детски психолог, който да ви даде съвети за децата. Това е нещо, за което трябва да помислите, ако твърдо сте решили да се разделяте с партньора си.

Новите партньори в живота ни ще влияят на децата ни

Добре е да сте подготвени за факта, че в живота и на двама ви след развода ще се появят нови партньори. Трудно е да си представите, че непознат човек ще бъде в живота на детето ви и вие няма да имате контрол над това, но е обективна възможност. Затова помислете хубаво за това, преди да се решите окончателно да се разделите.

4 мита за развода, които пречат на щастието

Прекараното време заедно може да е ужасно

Когато двама души решат да се разделят, те рядко мислят за бъдещето си заедно. А всъщност е необходимо, особено ако имат деца. Защото е неизбежно да се срещат и да прекарват време заедно покрай ангажиментите с децата. А ако и двамата сте много наранени и огорчени от раздялата си, тези срещи могат бързо да преминат в кошмар. Премислете внимателно тази перспектива и се подгответе за нея.

Как да останете приятели с бившия

Трябва много време, за да зараснат раните

Не се лъжете, че с развода животът ви ще тръгне по мед и масло. Напротив, много вероятно е болката и тъгата да се задържат в живота ви по-дълго, отколкото сте предполагали. Трябва време, за да излекувате раните от развода, дори и да е бил по взаимно съгласие. Дайте си време, премислете нещата и не бързайте с нови връзки.

Коментирай