Семейство

5 занимания за децата през лятната ваканция, които развиват ума

Не е задължително това да стане с четене на учебник или енциклопедия

10.07.2019г. / 13 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятната ваканция е така чакана от децата, но за част от родителите се явява леко плашеща. Защо? Защото децата са свободни от сериозни ангажименти, ще потънат в света на игрите, повечето от които ще са във виртуална среда, а това никак не се нрави на възрастните. Игрите са прекрасен начин децата да се забавляват, но не са достатъчни, за да развият децата полезни качества и умения. Затова ви предлагаме няколко идеи, с които да се опитате да поддържате децата активни и на интелектуално ниво, така че в началото на учебната година да не им бъде трудно заради месеците на летаргия и откровено казано, мързелуване.

Обменяйте истории

Непрекъснато говорим колко е важно децата да четат книги, че развиват въображението им, помагат им да изградят критична мисъл и аналитични умения, но дали четем самите ние, възрастните? И справедливо ли е да изискваме от децата ни нещо, което ние не вършим в ежедневието си. Ще кажете как да стане, ние ходим на работа, тичаме по задачи, уморени сме. Разбираеми доводи, но не са достатъчно основание. В свободното си време вместо да гледаме телевизия или да сърфираме из социалните мрежи, бихме могли да четем. А след това да споделим с детето какви интересни истории сме прочели, а то да разкаже сюжета от книгата, която чете в момента. Обменяйте мисли, споделяйте истории и се наслаждавайте на контакта помежду си. По този начин помагате на детето не само да подобри уменията си да чете и разказва, но и ще повишите емоционалната му интелигентност.

>> Как да стана писател - 6 начина да окуражите детето да пише <<

Организирайте поход с интересни факти

През седмицата е трудно да си позволите приятна разходка в планината, но през почивните дни е задължително да организирате вълнуващо преживяване сред природата. Интересно за децата би било да организирате поход в някоя местност, посещение в пещера или друга природна или историческа забележителност, като задачата за хлапетата ще е да подготвят любопитни факти за въпросната дестинация. А по време на похода ще можете да ги обсъдите.

>> 6 добри причини детето да е с баба и дядо през ваканцията <<

Правила за престоя в интернет

Неизбежно е децата да сърфират в мрежата, а когато са свободни от ангажиментите в училище, това става още по-сигурно занимание. Не бъдете прекалено строги, дайте им да влизат в любимия им Youtube, но с едно условие – клиповете, които гледат, да са посветени на творчески дейности. Например как да направят или сглобят даден предмет, за рисуване, музициране, всякакви дейности, които ще им помогнат да развият умения, ще провокират активност от тяхна страна, а не просто да наблюдават.

>> Забавни начини децата да учат чужд език <<

Купете му дневник

Това е прекрасен начин детето да изрази емоции и преживявания, споделяйки ги в своя дневник. Така ще доразвие уменията за писане и преразказване, и ще му бъде по-лесно в началото на учебната година, отколкото ако не е докосвало писалка цяло лято.

>> 10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца <<

Направете си малка градина

Градинарството е чудесен начин да научите детето на интересни неща от биологията, и то съвсем естествено и ненатрапчиво. Децата обичат природата, растенията и с удоволствие ще се включат в подобно занимание. Подгответе се, че ще ви задават много въпроси относно засаждането и растежа на посадените растения. Вижте тук най-подходящите растения за градина на балкона, ако живеете в апартамент и нямате възможност да садите другаде.

>> Как да попречим на децата да прекарат ваканцията пред екрана <<

Коментирай