Семейство

Как родителите да стимулират тийнейджъра си да споделя свободно

Скъсете дистанцията

29.04.2020г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тийнейджърската възраст е труден период, който поставя пред истинско предизвикателство хиляди родители по света. Подрастващите деца започват да се борят за независимостта си, опълчват се на родителите си, преживяват депресивни състояния заради активното търсене на мястото си в социалната им среда, което поражда редица тревожности и безпокойства. Юношите в тази възраст се затварят в себе си и много често поставят преграда между себе си и родителите си като форма на бунт.

Тийн прически, подходящи за по-зрели дами (галерия)

Нормално е родителите да не знаят как правилно да реагират в тези ситуации. Възможно е да допуснат грешки, които да доведат до още по-голямото отдръпване на тийнейджърите и затрудняване на комуникацията с децата в тази трудна възраст.

Какво можете да направите като родител на дете в тийн възрастта? Как да го накарате отново да общува с вас открито?

Злоупотреба с алкохол в тийн периода – как родителите влияят?

Разказвайте откровено на детето си за вашето юношество

Децата в тази възраст живо се интересуват от преживяванията на родителите си на същата възраст. Те обичат да слушат историите на възрастните, да се сравняват с тях, да знаят, че и на родителите им са се случвали подобни неща, които вълнуват тях сега. Не се страхувайте да разкажете дори за нещата, с които не се гордеете, но без да ги давате за пример, а тъкмо обратното.

Задавайте отворени въпроси

С тези въпроси ще накарате детето да разказва повече. Не забравяйте да не оказвате натиск. Не го разпитвайте като детектив, а по-скоро го подканвайте да споделя. Избягвайте въпроси, които предполагат отговор с „да“ и „не“.

Тревожни сигнали за депресия при тийнейджърите

Включвайте ги в приготвянето на вечерята

Много магии се случват в кухнята. Там, където се приготвя храна за любимите хора, настроението винаги е предразполагащо за разговори, смях и шеги.

Не се карайте на тийнейджъра си както сте го правили, докато е бил малко дете

Поучаването, наказването, порицаването по начините, по които сте го правили, когато детето е било малко, не важат в тази възраст. При тийнейджърите подходът трябва да е друг. Опитайте да разговаряте като с голям човек, който вече ви разбира достатъчно добре, когато му правите забележки и го коригирате.

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

Не насилвайте детето да вижда само позитивните неща във всичко

Тийнейджърите изживяват промени в светоусещането, които ги карат да виждат само мрачни и песимистични картини. Това е много характерно за тази възраст и не е нещо, което трябва да ви притеснява. Все пак е добре в разговорите си с детето да разберете докъде се простират тези мрачни чувства с цел да го предпазите от изпадане в дълбоки депресии.

Но ако го притискате задължително да вижда положителната страна на живота, ще го отблъснете още повече. Бъдете умерени и проявявайте повече разбиране. От това имат нужда децата в тази възраст.

Как да изградите по-здрава връзка с тийнейджъра си

Показвайте интерес към хобитата му

Децата в тази възраст имат свои хобита и неща, които обичат да правят. Интересувайте се от тях. Не го критикувайте остро. Ако сте несъгласни с нещата, които прави, не го атакувайте директно. Ако ви се струва, че хобитата му са опасни или съществува риск от нараняване, ако става въпрос за екстремни спортове например, обяснете всичките си страхове и основания. Не забравяйте, че директните забрани и деспотично отношение няма да доведат до желания резултат.

3 съвета за по-добър подход към тийнейджърите

Коментирай