Семейство

Обичам го и не искам да се разделим, но той ми изневери. Как да продължа напред?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

18.04.2023г. / 09 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, пиша ви с надежда да получа вашия съвет и отговор.

Аз съм жена на 44 г., имам връзка и съвместно съжителство с мъж на 49 г. приблизително 8 г. Всичко беше прекрасно като в приказка, разбирателство, всеотдайност, любов, съвместни планове за в бъдеще.

Докато декември ми призна, че се среща с друга жена, приех го като изневяра и решихме да продължим. Два месеца взаимоотношенията ни бяха както преди, съчетахме почивки, неща, с които да забравим случилото се. Докато в средата на март (тази година) забелязах, че нещата не вървят обичайно, има известна хладност в отношенията ни. Попитах го с друга жена ли искаш да бъдеш и получих отговор: не знам, тя ми е в главата. Като съм на 100% ще ти кажа. Тогава разбрах, че това всъщност не е обикновена изневяра, а нещо много повече.

Прекарах 14 кошмарни дни и нощи в плач, почти без храна, на ръба. Той също плачеше, понеже е слабохарактерен.

Стигнах дотам, че малко по малко си събирах багажа от жилището му. Тогава пак се разплака, каза, че съжалява и никъде да не ходя.

После стигнахме до истината. Призна коя е жената, оказа се, че от 16 месеца има връзка с нея, но тъй като е от далечен град, се виждат по-рядко. През всичкото това време нямаше как да разбера, защото никога не е отсъствал, не е закъснявал, навсякъде бяхме заедно. Изключвам нощните ми смени.

Единствените ми съмнения бяха, понеже през последната 2022 г. липсваха интимните отношения, но пак му вярвах, защото не е много потентен мъж и след прекаран ковид сподели, че има проблеми с това. Друго, в което се усъмних – имаше някаква разсеяност, мълчаливост, но в същата година почина баща му и се състоя тежък ремонт, затова отдадох притесненията му на това.

Сега, аз го обичам много и ми е трудно да си отида, в същото време зная, че той не е безразличен, но не може още да преодолее страничната си връзка. След като вчера разбрах коя е, виждам, че не е готов да изтрие телефона ѝ, както и Фейсбука. В същото време не ме пуска да си отида.

Моля ви, отговорете ми какво да правя?

Остана ли надежда да се боря за нещо или просто да затворя тази страница от живота си, колкото и да е тежко?

Отговор:

Здравейте!

Благодаря за споделянето и въпроса! Наистина понякога животът ни поставя пред много трудни изпитания и поставя на карта отношенията ни!

В тази ситуация най-доброто, което мога да препоръчам, е работа със специалист в сферата на отношенията, но все пак ще се опитам да съм полезна и тук, по този начин.

Най-напред започвам с това, че много отношения се разпадат след изневяра, но има и такива, които преодоляват това. Какъв ще е развоят, зависи само и единствено от двамата партньори в тази връзка.

Свързани статии

Обръщам внимание на следното: „Докато декември ми призна, че се среща с друга жена, приех го като изневяра и решихме да продължим“ – доколкото разбирам тогава сте приели изневярата, ако това е така, то посланието, което вашето поведение вероятно е оставило у него е, че вие сте съгласна и приемате такова поведение.

Тук е от изключителна важност първо вие за себе си да си отговорите честно на въпроса „А всъщност аз мога ли да приема изневяра?“, „Мога ли да остана във връзката и ако да, при какви условия?“.

Разбира се, от изключителна важност е и неговото поведение в момента – дали показва, че държи на вас, дали съжалява за случилото се, дали е готов да постави ясно приоритети и да направи своя избор, също така оттук нататък Вие по какъв начин ще му имате доверие? Ще можете ли да го обичате както преди, как ще продължите връзката си и т. н.

Ситуацията е комплексна и изисква наистина по-задълбочена работа, но започнете най-напред първо с изясняването на това кой как се чувства в момента и какво е готов да направи (или не).

Оставам на разположение и пожелавам успех и любов,

Петя

***

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

 

Коментирай