Семейство

11 начина да се справите с токсичните хора

Ограничете времето си заедно

20.10.2023г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човек е създаден, за да живее в групи, да взаимодейства с други хора. Но винаги ние ще се различаваме по нещо от хората край нас, дори и от най-близките ни. Но най-голяма разлика и пропаст помежду ни ще има с токсичните хора. Те са навсякъде. Те са съседа, роднина, любовник, приятел, колега, познат. Няма проблем, с който да не можем да се справим, стига да искаме. Дали с токсичните хора бихме могли? Вижте 11 начина.

1. Избягвайте да ги подкрепяте или да си създавате конфликти в ситуация, в която те играят ролята на жертва, обсъждат пред вас други хора, опитват се да ви вмъкнат в интрига от безобиден разговор.

2. Не се увличайте. Справянето с нечие токсично поведение може да бъде изтощително. Не влизайте в спорове и не търсете начин да си го върнете на този човек.

6 знака, че познавате някого от минал живот

3. Обърнете внимание на това как ви карат да се чувствате. Помислете дали срещата ви с тези хора или личност, ви влияе трайно зле.

4. Винаги поставяйте себе си на първо място. Не забравяйте, че токсичните хора са и добри манипулатори, егоисти и изискват другите да се съобразяват с тях.

Посланието на бухала – изберете един и разберете повече

5. Научете се да казвате „не“ и си тръгнете. Дори това да е ваш приятел, роднина, познат. Токсичните хора винаги трябва да бъдат отдалечавани.

6. Запомнете, че вие не сте виновни. Токсичното поведение може да ви накара да се почувствате сякаш сте направили нещо нередно, дори когато знаете, че не сте го направили.

7. Ограничете времето си заедно. Страхувате ли се да видите конкретен човек? Чувствате ли се тревожни или стресирани предварително? Приемете тези чувства като знак, че може да искате да ги виждате по-малко.

Изберете картина и вижте какво ви липсва в живота

8. Поставете граници. Границите са от съществено значение в общуването с всички хора в живота ни. Определянето на граници включва решение какво ще толерирате и какво не. Обяснете ясно тези граници и се придържайте към тях.

Свързани статии

9. Не бъдете достъпни. Още един начин да се справите с токсичните хора е като поддържате взаимодействието с тях повърхностно. Токсичното поведение може да включва клюкарстване, прекалено споделяне на лични неща или използване на лична информация за провокиране на реакции.

10. Не е нужно да им помагате при всяка нужда. Токсичните хора често попадат в ситуации на напрежение и криза, но защото не само си ги създават. Ето защо не предлагайте помощта, а също така и не се чувствайте задължени да им помагате. Те така или иначе няма да оценят усилията ви.

11. Не очаквайте промяна. Токсичните хора не се променят, те нямат желание за това, природата им е такава. От нас обаче зависи да бъдем себе си, да сме силни и да продължим напред, без токсични хора в живота си.

Коментирай