Семейство

5 очаквания за брака, които са нормални

Решенията се вземат заедно

08.11.2023г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често се питаме какъв трябва да бъде един стабилен брак, особено ако сме израснали в нестабилни семейства. Надяваме се да не повторим грешките на родителите си, но имаме и очаквания за нашия брак. Нормално е да ги имаме. Те са важни, но още по-важно е да са реалистични. Вижте 5 очаквания за брака, които е съвсем нормално да имате.

1. И двамата ще се променяте и ще растете като личности постоянно

С годините ще забелязваме, че с партньора нис е променяме не само физически, но и като личности. Не става въпрос само за процесите на стареене, но знаем, че нивата на енергия, сексуално желание и интерес към брака също ще се променят с времето.

Когато хората се обвържат с по-ранни, по-млади версии на своя партньор, това е свързано със значително неудовлетворение от брака. Двойките, които са щастливи заедно в напреднала възраст, са се научили да приемат и дори да намират радост в израстването и промяната на своя партньор, дори ако тази промяна първоначално е в области, които ги карат да се чувстват неудобно, като нови интереси, нови приоритети или нови ценности.

Свързани статии

2. Решенията се вземат заедно, като се имат предвид както нуждите, така и желанията на всеки партньор

Едно от очакванията за брака е, че партньорите няма да вземат едностранни решения в основни области, като например решение да напуснат работата си, въпроси свързани с децата, семейния бюджет и т. н. В стабилните бракове важните решения трябва да се вземат след добра комуникация, в която и двете страни са постигнали съгласие, има компромис, съпричастност. Решенията трябва да накарат и двамата да се чувстват добре, дори и да не са толкова щастливи, колкото всеки би бил, ако постигне своето.

3. Вашият партньор не трябва да се отнася с вас с неуважение или да се опитва да ви нарани

Това е очакване, с което не бива да се прави компромис. Гневът, физическото и емоционално насилие са разрушителни и ако ги има в едни взаимоотношения, то те се превръщат в нездравословни за единия партньор. 

4. Децата ви ще бъдат приоритет, но не и целият фокус на вашия брак

Съвсем нормално е двама души, които имат деца и брак, да искат децата им да са щастливи. Въпреки това, някои двойки, поради собственото си родителско безпокойство или липса на връзка помежду си, твърде много се фокусират върху децата си по начин, който е нездравословен както за децата, така и за възрастните. В тези ситуации единият родител често започва да ревнува от фокуса на другия и/или се превръща в непредпочитания родител, защото никога не може да се доближи до нивото на фокусиране на другия върху детето.

Здравословно е да се очаква, че поне след етапа на новороденото родителите ще продължават да се занимават с хобитата си, да имат нови интереси, да излизат само двамата като двойка, да се срещат с приятели. 

Също така е напълно нормално да очаквате, че вашата сексуална близост ще се случи, независимо дали децата са вкъщи или не. И със сигурност е важно за брака да прекарвате време в разговори със съпруга си и да не позволявате на децата постоянно да ви прекъсват и да стават непосредствен фокус. 

Свързани статии

5. Не можете да бъдете единственият фокус на живота на другия, но трябва да прекарате известно време заедно само двамата

В някои двойки единият партньор или двамата започват постепенно да се отделят от социалния си кръг и да се фокусират само върху половинката си. Смятат за редно да си стоят повече вкъщи, да не се виждат с приятели или това се случва твърде рядко. Нямат странични интереси, хобита, отказват се от това да сбъдват мечти, кариерни цели. Но това след време би могло да доведе до еднообразие, до загуба на интерес към другия, към брака. 

Коментирай