Семейство

7 неща, на които да учите детето си, когато навърши 1 годинка

Развивайте речниковия му запас

16.01.2024г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че е завладяващо да се види как умовете на малките деца се развиват, докато взаимодействат със света все повече и повече, трудно е да се намерят забавни, лесни и ангажиращи дейности, които да ги заинтригуват достатъчно. Не забравяйте – за да се забавлявате, не са ви нужни скъпи играчки, а само време и желание. Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко ценни неща, на които да учите детето си, след като навърши годинка. И така:

Описвайте какво прави

Така ще можете да развиете речниковия му запас и да подпомогнете обогатяването на езика на малкото дете. Ако забележите, че то просто седи и си играе, използвайте езика, за да назовете всичко, което прави и използва; цвета и формата на даден предмет и какво действие се случва. Например: „Сега ще се качиш на стълбичката, ще вземеш червената четка и ще сложиш от твоята паста.“ Така вашето дете вече ще може да свързва думите с действията си.

Играйте си на въображаеми игри

Използването на въображението отваря свят на забавление и игра за вашето малко дете. Това умение обикновено идва естествено, докато то копира и имитира това, което вижда в реалния свят, в книгите или по телевизията. Независимо дали става дума за игра с детска кухня, сервиз за чай, хранене на кукла, шофиране на кола или почистване на пода. 

Свързани статии

Пейте песни с жестове 

Със сигурност откакто сте родители, музикалният ви вкус доста се е променил. Можете дори да се уловите как несъзнателно си тананикате част от някоя детска песен. Можете да пеете тези песни по всяко време: в колата, докато сменяте пелените, или пък докато детето ви заспива или пък го къпете. Имайте предвид, че децата ще харесат ритъма и музиката. Демонстрирайте жестове с ръце, докато пеете и вашият мъник със сигурност ще имитира! Това ще му помогне да научи как се наричат частите от тялото; какво означават понятия като нагоре – надолу; отваряне – затваряне; звуци на животни и др. 

Подреждайте заедно дървени кубчета

Тази дейност помага за подобряване както на координацията око-ръка, така и на пространственото мислене на вашето дете. Просто вземете няколко блокчета и му покажете как строите кула, а след това му дайте блокчетата и го помолете то да го направи. Подреждането на играчки и дейности като тези насърчават въображаемата игра и позволяват на децата да решават проблеми и да изследват света около себе си.

Свързани статии

Научете детето да харесва книгите

Ако четете с вашето едногодишно дете, то ще научи всичко, от което се нуждае, когато става въпрос за ранно ограмотяване. Изследванията показват, че децата научават нови думи, когато им се чете, а това ги подготвя добре за времето, когато евентуално отидат на училище. Ето няколко начина да включите четенето в ежедневието си: четете приблизително еднакъв на обем текст всяка вечер преди лягане; оставете книгите на леснодостъпни места и навсякъде из къщата; посещавайте библиотека. Посочете нови думи във вашата среда. 

Насърчете комуникационните умения на детето

Вие показвате на детето си как да общува от първия ден. Но сега, когато то е по-способно да изразява себе си, можете да използвате този етап, за да го научите на различни начини да го прави. Започнете да отбелязвате чувствата си – това ще бъде особено полезно за детето, когато то самото започне да изпитва различни емоции. Така ще му покажете, че може да използва думи, вместо да прибягва до гневни избухвания и удари. И накрая, провеждайте чести разговори, описвайки какво правите. Направете го под формата на двустранен разговор, колкото и невъзможно да изглежда в началото. Оставете пауза или място, за да може детето да „отговори“, дори и да не е с типичните думи, на които сте свикнали. Това ще го научи на социални умения и елементарни начини за общуване.

Открийте му света на математиката 

Докато говорите с вашето едногодишно дете, опитайте се да броите, докато извършвате определени действия. Това ще му помогне да научи последователността на числата и да осъзнае, че броенето е част от ежедневието. Тук не става въпрос да го учите на сложна математика (или дори основи като събиране), а да го изложите на идеята за броене на количества. Можете да преброите броя на стъпките, които изминавате по стълбите, крекерите, които слагате в чинията му, или колко пъти си подавате топка напред-назад.

Коментирай