Родени за родители

5 трика да се справите със злоядо дете

Планирайте менюто на детето заедно с него 

17.10.2023г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако към момента сте склонни да спазвате какви ли не хранителни режими, само и само за да се отървете от някой излишен килограм, може би с усмивка на уста си спомняте как майка ви ви е карала да се храните. Може би сте давали филийката си с пастет на котката или пък сте изхвърляли айряна, без никой да забележи? Е, тези дни отдавна са отминали и може би към днешна дата вие сте в ролята на майката, която се опитва да направи всичко по силите си, само и само нейното дете да се храни пълноценно.

За да бъдем до вас в тази „битка“, в следващите редове ще ви споделим няколко трика, с които ще успеете да накарате злоядото си дете да се храни. Ето ги и тях:

Избягвайте да предлагате храна между отделните хранения 

Опитайте се да не давате на децата си солети, крекери, вафли, плодове, зеленчуци и др. извън обичайните часове на хранене. Това може сериозно да намали апетита им, когато дойде време за някое от основните хранения. Както знаете, децата са изкусни манипулатори и могат да използват вашето „слабо място“, отказвайки „нормална“ храна. Те знаят, че в крайна сметка вие ще им вземете нещо не толкова полезно, защото ще искате все пак да хапнат нещо. Това важи и за сладките лакомства. Ако детето свикне да получава сладкиши след хранене, може да пожелае да пропусне основното ястие, изчаквайки направо десерта.

Включете децата си в планирането на менюто им

Въпреки че може би ви се иска да контролирате изцяло храненето на детето си, не забравяйте, че децата понякога искат да изразят своята самостоятелност и сами да вземат някои решения. Включването им в планирането и подготовката на менюто за обяд може да им даде свободата да избират любимите си храни измежду тези, които са налични вкъщи.

Обърнете внимание как изглежда храната на детето 

Колко пъти сте чували: „Това изглежда ужасно. Няма да го ям!“ Независимо дали ни харесва или не, презентацията на едно ястие е от огромно значение за това дали детето ще е склонно да го изяде. Ето защо, можете да се опитате да направите ястията на вашите деца забавни, креативни и цветни. Подредете храната под формата на усмихнато личице, или пък оформете сандвича като кораб, сърчице или звездичка (с помощта на големи формички за сладки). 

Поставете храната на клечки

Използвайте клечки за зъби, бъркалки за кафе и шишчета, за да направите всяка храна да изглежда по-примамлива, забавна и лесно преносима. Плодовите шишчета са много лесни за правене и ще накарат вашия мъник да се усмихне. Можете да експериментирате и със солени шишчета, като нанижете на тях най-различни зеленчуци, моцарела, малки парченца месо, полезни колбаси, гъби, маслини и каквото още ви хрумне. 

Крийте полезните съставки в смутита и сосове 

Може би са много малко тези деца, които с охота ще си хапнат спанак или пък броколи. Затова не се опитвайте да ги слагате върху храната, защото така децата ви лесно ще ги видят. Вместо това, ги „вмъкнете“ в сосове. Можете да добавите сварени моркови, чесън, лук, броколи, спанак, карфиол, тиквички към традиционния доматен сос. Така ще можете да го подсилите с допълнителни хранителни вещества. Можете дори да рендосате зеленчуци и да ги добавите към месо, картофи или ориз. Опитайте се да не променяте драстично цвета, за да не могат децата ви да забележат разликата и да кажат „не“, преди дори и да са опитали. 

Коментирай