Родени за родители

7 начина да вдъхнете увереност на детето

Избягвайте да сравнявате детето с другите

03.10.2023г. / 15 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Страх, неувереност, колебание, притеснение – всички ние изпитваме тези емоции, без значение дали говорим за нов етап в живота ни или пък за нормални ежедневни ситуации. Свикнали сме да казваме: „Нормално е“. Но когато става въпрос за нашето дете, ние често пъти не разбираме вселената от чувства, които то изпитва. Как да вдъхнете увереност на малкия човек? Ето и няколко лесни стъпки:

Поставете на детето „специални мисии“

Освен обикновените задачи на детето у дома, като например да отсервира след хранене или да поставя дрехите на мястото си, давайте му и „специални задачи“. Така можете да му помогнете да се чувства полезно, отговорно и компетентно. Използването на думата „специален“ дава на децата по-голям тласък на увереността. Тези специални задачи могат да включват грижата за домашния любимец или за по-малък брат или сестра; поливането на цветята, декорацията на дома за празници, прибирането на играчките и т. н. Освен това детето може да бъде и ваш верен помощник в готвенето.

60 позитивни фрази, които да казвате на детето си

Попитайте детето за съвет или мнение

Поискайте от детето мнение или съвет относно дадена ситуация, като му кажете, че цените идеите, които то дава. Разбира се, съобразете това с неговата възраст. По този начин то ще изгради и увереност, тъй като вижда, че възрастните също имат нужда от помощ и се вслушват в чуждото мнение.

Как да накарате детето да ви слуша?

Отделете време и отдайте цялото си внимание на детето

Трябва да имате предвид, че вашето дете разпознава кога умът ви е насочен към нещо друго или когато не му отделяте цялото си внимание. За да помогнете на детето си да се почувства ценено и уверено, опитайте се времето ви, прекарано заедно, да е изпълнено не само с количество, но и с качество. За малко спрете да мислите за работни ангажименти, недовършени задачи и крайни срокове. Нека в кратките ви моменти бъдете наистина „сами“.

Цветелина Панчелиева: Добре е родителите да показват емоции пред децата

Избягвайте да го сравнявате с другите

За съжаление, със сигурност като родители и вие сте допускали тази грешка. Но знайте, че сравняването на детето с друго могат да го накарат да се съмнява в себе си и в способностите си. Освен това сравнението може да накара малчугана да остане с усещането, че не може да ви угоди или пък да отговори на очакванията ви. Затова избягвайте въпроси като: „Защо не можеш да се държиш като него/ нея?“ или „Виж колко добре се справя сестра ти в училище. Защо ти не можеш?“.

5 вреди, които нанасят твърде критичните родители

Хвалете детето по-често

Свикнали сме, че за да оценим усилията на някого, първо трябва да видим крайния резултат. Ако искате да повишите увереността на детето си, опитайте се да го насърчавате през целия период, докато трае подготовката за състезание или пък за изпит по даден предмет. Нека то усеща вашата подкрепа през цялото време, без значение от крайния резултат.

Най-честите грешки, които допускате при възпитанието на децата

Позволете на детето си да има избор

Децата и тийнейджърите са свикнали много от решенията да бъдат взимани от възрастните, вместо от тях. Но ако искате да им вдъхнете малко повече увереност, оставете те сами да направят своя избор, когато това е възможно. Опитайте се да намерите подходящи възможности за това, като например – да им позволявате да избират сами дрехите си или обувките преди разходка (ако са по-малки) или пък сами да решат кой спорт да практикуват (когато станат малко по-големи). Това може да повиши увереността им.

Защо детето не ни слуша?

Опитайте да промените негативния изказ

Ако си направите труда да проследите думите, които казвате през целия ден, можете и да установите с изненада каква голяма част от тях са с негативна насоченост. Без да искате, вие предавате това и на детето си. Ето защо, когато имате възможност, опитайте се да насърчите позитивния изказ на детето си – както за него самото, така и за всичко останало.

Финансови съвети за деца

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 месеца )
Децата са коректив. Проблем става, когато спрат да изпълняват и собствените и специалните задачи в дома. Обвиняват те в постоянни забележки, а не се сещат, че просто не смогваш да спреш разпада на начина на живот от детството им. Това даже не ги засяга вече. Живеят по собствени правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар