Семейство

Георги Ангелов: Българските банки са стабилни, не дръжте парите си в буркан банк

12.12.2008г. / 09 53ч.
Вергиния Генова
Георги Ангелов: Българските банки са стабилни, не дръжте парите си в буркан банк

Георги Ангелов е млад и амбициозен човек, с ясни и праволинейни възгледи в областта на фискалната политика и публичните финанси, икономическото развитие и икономическите реформи.

Тази година Георги Ангелов получи основната награда за 2008 г. за принос към свободата на духа във връзка с участието му при въвеждането на линеен данък в България и заради неговата последователност и убеденост в отстояването на класическата либерална икономическа политика.

Ето какво сподели той за читателите на Az-jenata по темата за семейния бюджет и световната финансова и икономическа криза.

Според данни на Евростат България е една от страните с най-висока минимална заплата и в същото време българинът се оплаква, че парите не му стигат – бихте ли коментирали този феномен от икономическа гледна точка?
Минималната заплата е най-висока в България като отношение към средната – но самата средна заплата е ниска в абсолютно изражение. Минималната заплата е едно административно определено число – важният индикатор е средната заплата. И тук е основният проблем, нашата икономика не произвежда достатъчно, за да плаща високи западноевропейски заплати.

Ще бъде ли засегната България от Световната икономическа криза?
Ще бъде засегната, въпросът е как и колко тежко. Това зависи от политиката на правителството – ако тя е благоразумна, България може да мине сравнително леко през кризата. Ако правителството завие към много популизъм преди изборите, тогава може да пострадаме много по-тежко.

Обикновените хора се интересуват основно от това как да предпазят имуществото и семейството си – какво бихте ги посъветвали?
Семейството трябва да обсъди какви са рисковете пред него и да предприеме мерки, за да се предпази от тях. Това е специфично за всяко семейство – някои, например, имат жилищни кредити и за тях рискът е член на семейството да загуби работата си. Други имат спестявания и за тях предизвикателството е как да ги управляват, за да не ги загубят.
Няколко по-общи препоръки. Първо, добре е всяко семейство да води семеен бюджет, да отчита къде отиват разходите му и откъде идват приходите и поне веднъж на два-три месеца да се обсъжда дали не може да се промени структурата на разходите, приходите и пр. Бюджетът е полезен и когато семейството решава дали да вземе кредит, дали да купи или продаде нещо и т. н. Второ, добре е недвижимият имот да е застрахован срещу основните рискове – земетресение, пожар и пр. Трето, добре е да се спестява – трудно е, но е много полезно да има “бели пари за черни дни”.

Разумно ли е според Вас хората да прехвърлят парите си в буркан-банк и дюшек-банк и това няма ли да доведе до масова психоза и бум на обирите по домовете?
Българските банки са стабилни, а в същото време много от тях са собственост на международни банки, които са подкрепяни от правителствата в съответните страни (Италия, Унгария, Австрия и пр.). В допълнение, българското правителство също дава гаранция по влоговете до 100 хиляди лева, а Българската народна банка има голям валутен резерв. Това са поне четири буфера, четири защити за парите в банките. Не знам дали държането на пари вкъщи е толкова защитено.

Много семейства живеят на кредит. Ще се отрази ли кризата на семейния им бюджет?
Може да се отрази по два канала – чрез по-високи лихви, т. е., нарастване на месечната вноска, и/или чрез загуба на работата (намаляване на семейния доход). Тези рискове трябва да се имат предвид и да се включват при всички решения за харчене на пари от семейния бюджет.

В момента в България има недостиг на квалифицирана работна ръка, според Вас очакват ли се масови съкращения и ще видим ли отново професори да продават домати по сергиите?
Зависи от това доколко адекватно ще се държи правителството в рискова кризисна среда. Ако то успее да запази конкурентността на икономиката и инвестиционното доверие към страната, тогава може да се разминем с по-леко и с по-малко загуба на работни места. Затова е добре да има по-реформаторска политика, намаляване на данъчното бреме върху работещите и бизнеса, намаляване на бюрокрацията – трудна политика преди избори, но необходима.

Читателките на Az-jenata.bg се грижат за външния си вид и здравето, как смятате, икономическата криза би ли се отразила негативно на красотата им – респективно очаква ли се услугите да скочат отново?
Сегашната криза към момента върви в посока към намаляване на инфлацията и дори страхове от дефлация.

* * *

Нека имаме деца напук на държавата
Колко струва раждането?...

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Радослав ( преди 11 години )
Според данни на Евростат България е една от страните с най-висока минимална заплата и в същото време българинът се оплаква, че парите не му стигат бихте ли коментирали този феномен от икономическа гледна точка? Отговор на въпроса:Three groups of countries Looking at the level of the minimum wage in euro, Member States fell into three broad groups. In Bulgaria (?92 per month), Romania (?114), Latvia (?172), Lithuania (?174), Slovakia (?217), Estonia (?230), Poland (?246), Hungary (?258) and the Czech Republic (?288), minimum wages were below ?300 per month in January 2007. Portugal (?470), Slovenia (?522), Malta (?585), Spain (?666) and Greece (?668 in July 2006) fell into a second group, with minimum wages of between ?400 and ?700 per month. In France (?1 254), Belgium (?1 259), the Netherlands (?1 301), the United Kingdom (?1 361), Ireland (?1 403) and Luxembourg (?1 570) minimum wages were over ?1 200 per month. For comparison, the federal minimum wage in the USA was ?676 per month in January 2007. Ето и статистиката от Eurostat.моля, използваите коректни данни и не ни заблуждавайте.Поздрави от УНСС и СА"Д.А.Ценов"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота