Родени за родители

7 важни аспекта, които изграждат добрата връзка между родител и дете

Учете детето си как да изразява емоциите си

02.05.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност в основата на добрите взаимоотношения между децата и родителите е любовта. Но често пъти само тя не е достатъчна. Ако искате да създадете трайна и стабилна връзка между вас и вашето дете, обърнете внимание на следните аспекти:

Засвидетелствайте внимание

Спрете това, което правите, когато детето ви дойде при вас и ви говори, и му обърнете внимание. Може да е за минута или може да е за 5, но оставете телефона си, спрете да готвите, затворете лаптопа си – оставете детето си в зрителен контакт и му покажете, че наистина го слушате. Ако не можете да му обърнете внимание веднага, уведомете го кога ще можете и удържайте на думата си.

Бъдете близки физически

Физическата връзка и допирът с вашето дете, особено когато сте били физически отделени от него (напр. то е било цял ден на училище или детска градина), могат да бъдат неща, които са много важни за израстването и формирането на вашето дете като личност. Особено когато детето ви порасне и гушкането може да е по-рядко, важно е да възстановите физическата връзка по някакъв начин.

Свързани статии

Отделяйте време за „малките“ моменти

Да лежите заедно в леглото преди да загасите лампата и да си поговорите за няколко минути; да седите на масата и да обсъдите деня си или пък да споделите момент на забавление са само няколко примера за малките моменти, които могат бързо да изградят връзка между вас и детето ви. Тези моменти не са принудителни, но изискват да отделите малко от времето и енергията си, за да „чуете“ и „видите“ детето си и да бъдете потопени изцяло в момента с него.

Учете детето си как да изразява емоциите си 

Когато детето ви изразява чувства на щастие, тъга или други нови емоции, отделете време, за да ги „потвърдите“. Помогнете му да разбере защо се чувства така и че това, което споделя е нещо напълно нормално. Ако детето показва отрицателни емоции, като гняв, насочете го как може да изрази тези чувства по здравословни начини, като например с думи или пък картини.

Свързани статии

Помогнете на детето да опитва нови неща 

Когато децата излязат извън зоната си на комфорт, това ги учи на увереност и им помага да растат. Важно е те да започнат да изграждат самостоятелност, а не да разчитат на вас да сте постоянно с тях. Когато детето ви опита нови неща, изразете подкрепата си и му покажете, че винаги сте наоколо, за да му помогнете. Потърсете нови дейности или хобита за детето си и го насърчете винаги да бъде упорито, вместо да се отказва от нещо твърде рано.

Отделете „време за семейството“

Сближете семейството, като планирате редовно семейно време. Децата трябва да знаят, че уважавате тяхната индивидуалност, но също толкова важно е и да издигате семейството като единица. За да направите това, направете семейното време редовна част от вашата рутина. Измислете дейности, които цялото ви семейство може да прави заедно. Храненето заедно е чудесен начин да си осигурите семейно време! Накарайте всички да оставят телефоните си, да седнат заедно, да поговорят и да споделят акцентите от деня си. Освен това можете да отидете на спортни събития, да гледате филми или да отидете на музеи, зоологически градини или пък да посетите други забавни, подходящи за семейството атракции заедно.

Свързани статии

Покажете на детето, че заслужавате доверие

Значението на доверието между родители и деца не може да бъде надценено. Част от това да бъдеш добър родител означава да покажеш на детето си, че то може да разчита на теб да бъдеш до него – така че когато кажете, че ще направите нещо, дръжте на думата си и го направете! Това може да помогне на детето ви да формира сигурни привързаности. Изграждането на доверие означава да уважавате нуждата на детето си от лично пространство и да запазите доверието му, когато споделя неща с вас. Доверието не означава непременно да вярвате на всичко, което казва детето ви, но означава да се опитате да му дадете възможност да се изрази.

Коментирай