Интимно

3 етапа на влюбването

Любовта като част от науката, свързана с човешкото поведение

19.06.2013г. / 12 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често свързваме влюбването с оглупяването. Казват, че това, което се случва в мозъка ни, когато любовта се появи, има известни прилики с психичните заболявания. Зачервени бузи, сърцебиене, треперещи ръце, са все признаци на влюбване.

Купидон обикновено ни изненадва. Чувстваме се окрилени и всичко около нас е с името на любимия. За едни любовта е вдъхновение, за други радост и тъга, а за трети просто част от науката, свързана с човешкото поведение.

Има три основни етапа на влюбването, като във всеки един от тях участват различни хормони.

  • Чисто сексуално привличане

Тези усещания към половинката се диктуват от много фактори. Например миризмата на партньора, която може да бъде много възбуждаща. Похотта се задвижва от хормоните тестостерон и естроген. Те не действат само при мъжете, напротив, смята се, че играят важна роля при сексуалното желание на жените.

  • Привлеченост

Когато сме влюбени ние мислим постоянно за обекта на нашите чувства. Леко оглупяваме, всичко около нас е розово. Лягаме с мисълта за любимия човек и се събуждаме със същите мисли за него. Тук действат допамин и адреналин. Благодарение на адреналина ние се изпотяваме и пулсът ни се ускорява, сърцето ни прескача, дори само когато мислим за обекта на влюбването ни или пък го видим.

  • Привързаност

Сексуалното желание и привличането в определен момент отстъпват позиции, за да може да се настани привързаността. Чувство, което изпитваме, когато правим любов, когато станем едно цяло, когато се появяват и децата. Смята се, че окситоцинът помага да се затвърди силната връзка между майката и детето. Той се освобождава и от двата пола по време на оргазъм и се смята, че създава привързаността.

Коментирай