Интимно

5 въпроса, които поясняват дали е време да кажем „обичам те“

Попитайте първо себе си преди голямото признание

17.01.2017г. / 11 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта и страстта могат лесно да бъдат объркани. Човек понякога е склонен да изтърси „Обичам те!“ без да мисли. Обичта може да се обърка с желанието, със страстта, с чувството на привързаност, със сексуалното привличане. Да си прекарваш добре с половинката си невинаги е равностойно на това да обичаш.

За да си отговорите на въпроса време ли е да му кажете, че го обичате, погледнете първо в душата си.

Дали е само секс?

Нормално е в началото на една връзка нещата между вас да са белязани от непрекъснато сексуално привличане. В реда на нещата е да сте погълнати от страст и да не можете да се наситите един на друг.

Ако обаче и след време нещата все още не са се променили особено, химията в леглото не се е трансформирала в дълбоко, улегнало и осъзнато чувство, за каква обич може да става дума?

Имате ли тайни от него?

Тайните се появяват, когато искаме да прикрием себе си и делата си. Има различни видове тайни – някои се пазят, за да не нараним човека до нас и защото от разкриването им няма да произтече нищо добро за нито един от двамата партньори.

Обаче има и тайни, умишленото скриване на които има за цел да постави граници, стени, да не допусне в личния свят. Ако пазите такива тайни от партньора си трябва да помислите и пред себе си честно да признаете дали го обичате преди да побързате да правите такива признания пред него.

Помежду ви има ли силно приятелство?

Човек обича най-силно хората, които счита за свои приятели. Ето защо е важно с партньора ви да сте и добри приятели освен любовници, които се привличат силно в сексуален аспект.

Приятелството е онова, което ще остане между вас, когато пламъкът на страстта стане по-слаб, когато любовта премине в друг аспект, в друг нюанс. Ако връзката ви остане лишена от приятелство, къде отива обичта?

Свързани статии

Ревнувате ли често и чувствате ли се пренебрегната?

Ако усещането за недооцененост, пренебрегване и непрекъсната нужда от нещо, което не ви достига съпътства връзката ви, вероятно обичта не е на дневен ред. Когато някой ви обича, няма да ви кара да се чувствате по този начин. От подобни действия личи, че обича повече себе си, отколкото обича вас.

Тук идва въпросът вие дали обичате наистина такъв човек, който ви кара да се чувствате толкова потисната. Бихте ли му споделили най-ценното си чувство, че го обичате, при положение, че самата вие не се чувствате достатъчно обичана по начина, по който би ви се искало?

Очаквате ли партньорът ви да бъде идеален?

Ако имате такива очаквания, то явно вие самата не го обичате. Влюбеният човек е склонен да придава вълшебен ореол на обекта на любовта си. Обичащият човек обаче е наясно с всички недостатъци на партньора си и го обича заедно с тях, а не въпреки тях. Има разлика.

Снимки: iStock

Коментирай