Според експерти, когато се влюбим силно, бихме могли да се почувстваме екстатични като при първоначална употреба на наркотици или алкохол, т.е. да бъдем във възбуда, екстаз. Когато тръпката от новата любов премине, има вероятност да остане психологическа зависимост към половинката ни.

Можем да се пристрастим към хора, точно както към алкохол, храна, наркотик. Разбира се, това е в наша вреда. А понякога дори не осъзнаваме, че сме попаднали в такъв капан. Дали вие сте обсебени от вашата връзка? Вижте няколко сигурни знака. 

Търсите натрапчиво половинката си

Единият от знаците, че сте обсебени от партньора е манията да знаете къде е, с кого е. Ако случайно го потърсите, но той не отговори на съобщенията и обажданията ви, започвате да се чувствате неспокойни, защото искате да сте напълно информирани какво се случва с него. 

Нарушавате собствените си правила и граници в отношенията

В една връзка всеки има своите правила и граници, като спазване на личното пространство на другия. Колко често отделяте време за себе си, за вашите хобита, за масаж и т.н.? А зачитате ли нуждата на половинката ви да има лично пространство? 

5 типа мъже, с които изобщо да не си губите времето в срещи

Харчите много пари за връзката си

Знак, че сте пристрастени към партньора ви е, когато харчите твърде много пари за него. Нещо, което се определя като финансова безотговорност. Искате да му угодите, да го зарадвате с поредната изненада и за всичко плащате вие... Лош начин за поддържане на взаимоотношения. 

Тест: Какво търсите в любовта?

Трудно ви е да бъдете щастливи без партньора си

Щастието започва в нас. Ако вътрешно не сме щастливи, няма как да намерим комфорт във връзката си. Погрешно е да вярваме, че се нуждаем от любим човек до себе си, за да сме щастливи. Тази мисъл би ни навредила в много посоки. Ето защо, ако не можете да намерите други неща в живота, на които да се радвате, нуждаете постоянно да бъдете до половинката си, означава, че оказвате натиск върху връзката си.  

Още по темата

Чувството ви за собствена ви стойност зависи от вашата връзка

Никога не трябва да обвързвате чувството си за собствена стойност към връзката си. Винаги трябва да намирате причини да се гордеете със себе си, без значение дали сте във връзка. Ако търсите постоянното одобрение на партньора и без него не се чувствате значима личност, то определено сте обсебени от взаимоотношенията си. 

5 начина да се карате по-малко

Изпитвате ужас при мисълта да не останете сами

Това е сигурен знак, че сте пристрастени към връзката ви. Дори и да се намирате в незадоволителни взаимоотношения, вие не сте си самодостатъчни и не бихте потърсили друг по-подходящ партньор.