Интимно

3 етапа за възстановяване на връзката след изневяра

Понякога изневярата заздравява взаимоотношенията

19.02.2021г. / 04 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изневярата рано или късно бива разкрита. Болката е силна, разочарованието от предаденото доверие е неизмеримо. Всичко това, заедно с другите нерешени проблеми във взаимоотношенията се оказва пречка за възстановяването им.

Според специалиста по връзки Естер Перъл, понякога аферата може да бъде заздравяваща за връзката, но само ако двойката успее да премине през тези три стъпки. Вижте кои.

Етапът на изкупление

Този етап е показател за това дали връзката има шанс да продължи или ще се разпадне след изневярата. Това означава, че този партньор, който е измамил доверието на другия, ще трябва да направи „депозити“ чрез поведението си за изграждане на доверието, изразявайки съпричастност към болката на партньора си и споделяйки му как ще предотврати бъдеща изневяра. Разбира се, той може изобщо да не реши да полага такива усилия или пък измаменият да не му даде шанс.

5 знака, че сте един за друг

Но в случай, че предаденият партньор е склонен, той ще трябва да се научи ясно да изразява своите желания и нужди. Той често ще изпитва натрапчиви мисли към другия, гняв, ще го наказва с поведение, но това наказание не може да продължава дълго. Затова може би е добра идея двойката да се обърне към специалист по връзките.

15 признака за мъжка изневяра

Настройка

Втората фаза от спасяването на любовната връзка след изневярата е настройката. Един труден въпрос, на който всяка двойка, преминаваща през това изпитание, трябва да си отговори е дали са готови и двамата партньори да се изправят срещу отговорностите си в каузата на тази афера. Всъщност рядко е така. В повечето случаи налице е лоша комуникация, премълчани желания и чувства, липса на усилия и от двете страни, приемане за даденост на другия.

Кои са най-контролиращите зодии

Привързаност

Това е последната фаза, която издава желанието и на двамата партньори да останат в тази връзка. Преминавайки през стъпка 1 и 2, те се чувстват сигурни, привързани един към друг и могат да започнат да преоценяват житейските си цели. Преминали са през така наречената буря. Според психотерапевта Естер Перъл, двойките, които могат успешно да се възстановят от изневяра, често показват значителна промяна в езика.

Свързани статии

Така например, „ти“и „аз“ преминават в „ние“, „наше“. За да затвърдят „нашето“ във връзката си, партньорите преоценяват своите ежедневни ритуали и житейски цели. Как се разделят сутрин за работа, как взаимодействат вечер, когато отново се видят. Последователни ли са в усилията да възстановят връзката си. Знаят ли как искат да се развият взаимоотношенията им. Подобрили ли са комуникацията помежду си, говорят ли си открито. Дали са направили по-добра своята интимна и сексуална близост.

Коментирай