Интимно

Причини за проблеми с обвързването

Кои са признаците, че партньорът ви или вие имате такива проблеми

09.05.2021г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите с обвързването се коренят много по-дълбоко от просто страх от обвързване. Те са психологически мотивирани и справянето с тях е доста трудно. Може да сте човек с проблем с обвързването или партньорът ви да е такъв. И в двата случая отношенията във връзката са изключително трудни. Често такива отношения се провалят или поддържането им е меко казано трудно и за двамата партньори.

10 признака, че имате проблем с интимността

Проблемът с обвързването съвсем не означава, че човек не обича партньора си или че не може да обича като цяло. Проблемите с ангажираността във връзката имат сложни психологически механизми, разбирането на които е от значение и за решаването на този проблем.

Какво означава да имаш проблем с обвързването?

Когато човек се затруднява да се посвети на дълбока връзка, това обикновено е породено от страх от отхвърляне, от обвързване, от прекалено задължение и ангажимент към партньора. Това може да се отнася както към интимни отношения, така и към приятелски.

Защо все избираме мъже, които не искат обвързване?

Страхът от обвързване обикновено се характеризира с отхвърляне на задълбочаването на отношенията по различни причини. Партньорът, който страда от такъв страх не желае да прави по-нататъшни крачки за задълбочаване на връзката – брак, деца, покупка на имот, запознаване със семейство, близък кръг от приятели, не желае да участва в събития, характерни за близките отношения, като прекарване на празници заедно или ваканции.

Обвързването е състояние, което характеризира моногамната и задълбочена връзка с тенденция за развитие. Хората с проблеми с обвързването искат да имат връзки, но не знаят как да се държат адекватно в тях. Затова предпочитат да запазват отношенията си на по-повърхностно ниво, избягвайки ангажиментите.

Притеснителни знаци, че той определено не иска обвързване

Какво предизвиква страх от обвързване?

  • Страх от незабелязан или болезнен край на връзката;
  • Страх от това да не би да бъде в неправилната връзка. Неспособност за преценка на това дали партньорът е подходящ или не, а оттам и забавяне на развитието на връзката;
  • Страх от нездравословна връзка;
  • Проблеми с доверието в партньора и с близките хора изобщо;
  • Психологически травми от детството;
  • Проблеми с привързването от детството;
  • Сложни семейни взаимоотношения, които оказват подсъзнателно влияние върху това как човек се отнася към връзките си.

Признаци, че гаджето ви не иска обвързване

Кои са признаците, че партньорът ви има проблем с обвързването?

  • Избягва правенето на общи планове за бъдещето;
  • Избягва разговорите за бъдещето на връзката и на двамата партньори заедно;
  • Сериозните и дълги връзки винаги са тема, която се избягва. Предишни връзки не се обсъждат;
  • Липса на емоционална привързаност;
  • Забавяне на отговорите на телефонни обаждания или съобщения;
  • Непостоянно поведение;
  • Лоша комуникация;
  • Кратки и несполучливи предишни връзки.

Знаци, че трябва да си дадете почивка от обвързване

В някои случаи не е задължително подобно поведение от страна на партньора да е продиктувано задължително от страха от обвързване. Някои хора просто отказват да живеят според наложените от обществото норми във връзките, включващи брак, деца, моногамия, семейство. Такива хора просто избират да живеят живота си по начин, който на тях им харесва.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
ako si mislim ce crez pisanne na stati nai razni ste vpecatlim bykogo ste zavarjem priyatelstvo i taka natatak tova nemma da se poluci tova neee zravoslovnno a neka ostavim vrazki i priyatelasva da se razviivat po ovicainya nacin an jivot a nctez pisasnne na prostootii celuvki na vsicki vrazki i napred ne nazad estesvenityat nacin na sabitiyata e perfeknen nisto rozavoooooooooo nemma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
neka ne si macem mozacite sas gluposti deto pisem jovi 19 se lekuva a tuk pisatelite nisto nemoje da gi izlekuva osven negativnos nisto poleznno zastoto ta ni otarva nisto vernoo tuk moje da posetite licniya si lekar prepotraka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
kvi pet leva da ne sa ni kupili ili niee da sme kupili nekogoo kvo obvarzvane vseki da si pravi kvo iska na koi mu treba belyaaa na glavata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота