Интимно

8 признака, че вече сте извън фазата на медения месец

Вие и партньорът ви сте преминали през лудото влюбване. А сега накъде?

11.03.2022г. / 17 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фазата на медения месец при различните двойки трае различно време. При някои продължава няколко седмици до няколко месеца, а при други може да трае и до три години, смятат специалисти. През този период се чувствате силно влюбени и привлечени от партньора си. Вълнувате се когато го видите, вълнувате се и когато не сте заедно. Нямате търпение да го докоснете и почувствате отново. Не виждате никакви лоши и негативни черти у него, защото всичко изглежда безоблачно и перфектно.

Какво да правите с връзката си, когато фазата на медения месец отмине?

Според проучване от 2020 година, публикувано във Frontiers in Psychology, цитирано от bustle.com се констатира, че ранните фази на влюбване във връзката поддържат високи нива на допамин и окситоцин в мозъка. Това означава, че мозъкът ни помага да се чувстваме изключително влюбени, щастливи и доволни от партньора и връзката си. Няма определен период, през който трае това усещане. За всеки човек и всяка двойка е различно.

Има обаче признаци, които започват да издават, че партньорът ви и вие определено вече сте преминали фазата на медения месец. Кои са те?

1. Започнали сте да забелязвате негативни черти от характера на партньора си.

Във фазата на медения месец вероятността да забележите лошите черти от характера на любимия ви човек е малка. Ако се случи, то вероятно не сте толкова дълбоко и безпаметно влюбени. Когато настъпи моментът, в който започвате да се дразните от думи и действия на половинката ви, защото ги намирате за не особено добри за вашия вкус, тогава определено сте надскочили тази първоначална еуфорична фаза в любовта.

10 признака, че не сте от типа хора, които се обвързват

2. Страстта е утихнала.

Нормално е първоначалната страст във физическите и емоционалните ви отношения да стихне леко. Това не означава, че сте спрели да се обичате или нямате интерес. Напротив. Това е моментът на същинското осъзнаване на връзката – етапът, в който вече сте наясно с какъв партньор разполагате, какво бъдеще виждате за връзката си и искате ли да продължите. Лекото утихване е нормално, защото вече сте се успокоили, че сте заедно и че можете да си имате доверие. Свикнали сте, напаснали сте се и това дава известно спокойствие в компанията на другия.

3. Реагирате при конфликти.

През фазата на медения месец не сте имали конфликти, а дори да сте имали сте ги отминавали с лекота. В този период двойките често се движат на автопилот, което ги кара да избягват конфликтите или да не им отдават такова значение. Когато фазата на медения месец е безвъзвратно отминала, конфликтите започват да се появяват по-често, а вие ставате по-реактивни към тях.

6 компонента на дълбоката интимност

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
abe mineli medeniya mwsec iya smen za druga i taka se ste sme vav meden mesec prez jivota aa i i drazgi nema da ima ste ominavat leko aaa wai wai wai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар