Доверието е базово за всяка връзка или брак. Без доверие отношенията бавно, но сигурно се отравят, развалят, разпадат се, а дори се нанасят и дълбоки психологически щети на всеки от партньорите. Повечето двойки смятат, че доверието се свежда само до сексуалното доверие, тоест до това да вярвате, че партньорът ви няма да ви изневери. Но доверието е нещо много повече от това да знаеш или да си сигурен, че половинката ти няма да ти изневери.

10 признака, че можете напълно да вярвате на партньора си

Силните връзки и бракове се базират на пет специфични вида доверие, според yourtango.com. Те имат мощно влияние върху отношенията и са основа за това тя да продължи да съществува щастливо задълго.

1. Доверие, че ще бъдете сексуално верни един на друг.

Няма как изневярата да не се намеси тук. Разбира се, че сексуалното доверие е много важно за здравината и пълноценността на отношенията. Ако сте с човек, когото подозирате постоянно, това ще загнезди у вас дълбоки съмнение във всичко, което прави или казва той/ тя. Ако си вярвате, че и двамата спазвате ангажимента си в интимен смисъл, това е база за създаване на усещане за спокойствие и вярност, които са изключително важни за всяка връзка или брак.

2. Доверие, че няма да си навредите, да се нараните, отхвърлите или контролирате.

Доверието процъфтява в условия на усещане за сигурност и най-вече безопасност. Безопасността не се отнася само до физическото усещане за сигурност, но и за психическото. Ако сте спокойни, че партньорът ви няма да ви поставя в условия на страх от вербално насилие, пасивно-агресивни подходи в комуникацията, упражняване на контрол, това носи усещане за безопасност. Връзката ви е силна и базирана на доверие, ако сте спокойни за тези неща.

5 начина да изградите доверие във връзката

3. Доверие, че се обичате без скрити мотиви и без условия.

Връзката или бракът ви са много силни, ако с партньора си се обичате заради самите вас, а не заради скрити мотиви или подбуди. Ако не се опитвате да се променяте непрекъснато, не се критикувате при всяко действие, не се опитвате да изкорените навици, които не харесвате, това е знак, че се обичате безусловно.

Още по темата

4. Доверие, че няма да си обърнете гръб при конфликти, разногласия.

Гневът може да бъде много лош съветник в отношенията. Понякога е много трудно да го овладеете. Той може да ви накара да действате нерационално, нападателно или отбранително, да кажете неща, за които ще съжалявате. Ако връзката ви е лишена от притеснения относно възникване на конфликти, защото умеете да ги разрешавате дипломатично, доверието между вас е на високо ниво.

Как да си върнете доверието му?

5. Доверие, че ще направите връзката или брака си приоритет.

Когато сте си обещали да се обичате завинаги при всички условия и предизвикателства, но същевременно изпълнявате тези обещания, те не са празни думи. Много партньори престъпват обещанията си и бързо забравят в какво са се врекли. Доверието, че ще направите брака и връзката си приоритет е силна основа за развитието на любовта ви. Важно е да не се приемате за даденост и да не забравяте, че за хармонията във връзката трябва да се полага старание.