Интимно

5 вида връзки, които продължават дълго

Връзки, които се основават на разнообразие

15.07.2022г. / 15 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Започвайки нова любовна връзка, никога не знаем колко продължителна и удовлетворяваща ще бъде тя. Понякога действаме лекомислено, приемаме партньора за даденост, не сме готови да правим дори малки компромиси, да сме гъвкави. Внезапно или не, краят на връзката настъпва. Разочаровани си задаваме куп въпроси за поредните неуспешни взаимоотношения. Какво можем да научим от връзките, които са дълготрайни? На какво се дължи успехът им? Вижте мнението на някои западни специалисти. 

1. Връзки, в които партньорите имат умение за комуникация в трудни ситуации 

Как вие и вашият партньор се справяте с конфликта във връзката? Споровете от време на време не са проблем, въпросът е как двама души се справят с тях. Според Даниел Уайлд „Изборът на партньор е избор на набор от проблеми.“ Няма любовен партньор, с когото да не се карате, да му се дразните и да не се оплаквате от него за нещо. 

5 неща, с които мъжете объркват жените, които харесват

Споровете от време на време не са знак за обреченост на връзката, това има ползи за нея. Успешните двойки фокусират вниманието си върху разрешаването на проблемите, вместо да се атакуват взаимно и да се нараняват, оставяйки проблемите да тлеят във времето. 

Според Jeanette Raymond, Ph.D. американски брачен терапевт, истинската мярка за силата на връзката ви е колко бързо се събирате след конфликт. Партньорите, които са в силни отношения, поемат инициативата да се поканят един друг обратно в техния свят след като са имали някаква негативна ситуация, намират начин да си простят.

Неща, които мъжете оценяват у жените, но не го показват

2. Връзки, които се основават на разнообразие

Рутината, еднообразието могат да бъдат огромна пречка за трайната любовна връзка. След известен период някои двойки лесно попаднат в тези сиви зони, където всичко се повтаря, предсказуемо е, безинтересно и скучно. Понякога дори не осъзнават как рутината е превзела живота им. 

Западни изследвания показват, че двойките, които се радват на интензивна любов, са тези, които обичат да си осигуряват нови занимания заедно, като пътувания, дори кратки, вечери навън, хобита, в които участват и двамата партньори, приятни занимания като кино, театър и други. 

Установено е, че нови преживявания активират системата за възнаграждение на мозъка. Отделят се допамин и норепинефрин, които се отделят и през първите дни на романтичната любов. 

5 начина да задълбочите любовта и интимността

3. Връзки, които са изградени около интимността

Недоволството от сексуалния живот може да доведе до обтягане на взаимоотношенията. Сексът е от съществено значение за процъфтяването на връзката, тъй като по време на него се отделя окситоцин, който бива наричан още свързващ хормон. Но окситоцинът се освобождава при докосване, държане за ръце, гушкане, приятни разговори с любимия човек, което също е интимност.

4. Взаимоотношения, основани на доверие

Доверието е най-важният показател за успеха на дългосрочната любовна връзка. Невъзможно е тя да се развие и да носи щастие на двама души, ако им а липса на доверие. Какъв е вашият партньор? Надежден ли е? Имате ли онлайн връзки, за които вашият партньор не знае или пък вие не знаете, а може би подозирате, че другият има такива? 

Свързани статии

5. Връзки, които са изградени около споделеното бъдеще

Двама души може да са от дълги години заедно по навик, но да се окаже, че не гледат в една посока, че не виждат общо бъдеще за създаването на семейство или надграждането като цяло на връзката. 

Във връзките, които се градят около споделяне визия за бъдещето, имат много сходства между партньорите. Двама души е важно да бъдат сигурни, че техните ценности и цели съвпадат, дори още преди започването на връзката. Времето разбира се разкрива дали тези ценности наистина се припокриват. 

Коментирай