Интимно

Помощ! Приятелката ми се опитва да открадне мъжа ми

Опитайте се да разпознаете завистта

24.08.2022г. / 15 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо в какъв етап от връзката се намирате с вашия партньор, винаги съществува опасността от предателство. Това се отнася до голяма степен за по-скорошни връзки. Не е изключено, разбира се, такава ситуация да е налице и след дълги години щастлив и безоблачен брак. От предателството боли най-много. Боли да узнаеш, че човекът, с когото си споделял всичко – доброто, лошото, усмивките, плановете за бъдещето, в един кратък миг те е заменил с нещо „по-интересно“.

„Рутината убива“ – това е самата истина, що се отнася до взаимоотношенията. Но когато говорим за нея, ние, жените я възприемаме като нещо нормално. Като част от етапите от развитието на нашата връзка, като уютен и познат дом, в който всичко си е постарому, но ние така сме свикнали и това ни харесва. Дори за момент не можем да допуснем, че някой би „влязъл“ в този наш дом и би преобърнал всичко с краката нагоре... Още по-малко човек, който наричаме приятел. Преди обаче да се случи предателството, за това има сигнали, които, улисани в ежедневието, ние можем и да пропуснем. Какви могат да бъдат те? Как да разберем, ако някой се опитва да открадне нашия партньор? Ето няколко признака за това:

Съобщения „по никое време“

Съвсем нормално е вашият партньор да има приятели, с които да си комуникира. Но ако получава съобщения вечер или „по никое време“, ако взима телефона видимо смутен, отива в друга стая или излиза навън, за да говори по телефона – може би това е знак, че нещо се случва зад гърба ви. Когато говорим за „кражба“ на мъж, ответната страна може да бъде много упорита… Въпреки че вие не намирате съпруга си за чак толкова привлекателен, вероятно някъде има жена (при това ваша приятелка), която не мисли точно така.

Приятелката ви постоянно ви разпитва за мъжа ви

Съвсем нормално и почти задължително е на женско събиране да се коментират връзки и взаимоотношения. Слава богу, ние, жените, притежаваме онова прословуто „шесто чувство“, което ни подсказва, ако нещо не е наред. Ако усетите, че ваша приятелка проявява прекалено голям интерес към мъжа ви – постоянно ви пита какво прави той, с какво се занимава, защо не го взимате по-често на вашите събирания – внимавайте – това може да е сигнал, че за нея той може да е нещо повече от „симпатичният мъж на приятелка“. Деликатно отклонете въпроса и направете своите изводи.

Завистта има много лица

Не бихте могли да повярвате, че приятелката, с която сте споделяли общи мигове може да ви завижда. За съжаление, човешката психика е необятна – отнема понякога цял живот, за да разберем сами себе си, какво остава за друг човек! Вникнете внимателно в думите на вашата приятелка – похвалите, комплиментите – казани ли са искрено, или долавяте и нотка на сарказъм, или пък подигравателен тон? Чувствате ли се наистина разбрана от нея, или усещате, че тя не е съвсем искрена с вас? Останете насаме със себе си и си позволете да анализирате тези малки „сигнали“ – те биха могли да ви спестят много „главоболия“ след време.

Приятелката ви „се навърта“ около мъжа ви

Виждате, че тя постоянно харесва почти всичко, което той публикува, коментира и се намесва в разговорите му в социалните мрежи. Излизате навън и изведнъж тя се оказва „случайно“ там, където сте и вие. В почивните дни ви звъни с молба, ако може вашият партньор да ѝ помогне с нещо (пренасяне на нова мебел; поправка на уред и т. н.). Тя е вечно „сама и безпомощна“… Внимавайте за тези и други подобни знаци, които могат да се окажат много повече от това, което изглеждат.

Какво да направите, за да предотвратите раздялата?

На първо място – останете спокойна

Ако мъжът ви не е демонстрирал, че искате да се разделите – не бързайте да изпадате в паника. Нервните изблици и скандалите могат да са сигнал за вашия партньор, че му нямате доверие. Затова – изчакайте и вижте как ще се развият събитията. Една ситуация не може да е показателна за раздялата ви.

Комуникацията е ключова

Ако изведнъж започнете да се държите изнервено и да ревнувате, а мъжът ви ви пита защо се държите така, споделянето, че го подозирате в изневяра може да го накара да се чувства доста объркан. Вместо това, започнете да му обръщате повече внимание – да го разпитвате как е минал денят му, иска ли да му сготвите някое любимо ястие… поддържайте комуникацията между вас – така ще разберете дали наистина имате причина за притеснения.

Говорете с приятелката си

Ако сте забелязали нещо нередно, добре е да го споделите с приятелката си. Кажете ѝ какво ви притеснява у нейното поведение – възможно е в определена ситуация тя просто да е постъпила неправилно, а не да иска да открадне мъжа ви… Ако пък усетите, че грешката не е била неволна тактично ѝ обяснете, че във вашата връзка вие двамата с партньора ви сте си напълно достатъчни!

Какво съветват специалисти?

Специалистът по взаимоотношения, психолог и автор д-р Ноел Нелсън казва: „Ако искате да запазите любовните си взаимоотношения, първо обърнете внимание на качеството на вашите приятелски отношения. Бъдете заинтересувани от живота на вашия партньор и той ще бъде заинтересуван от вас“.

Коментирай