Интимно

10 признака на емоционална травма във връзката

Вие поставяте под съмнение своята реалност

23.07.2023г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една нездравословна връзка може да причини както физическа, така и емоционална травма. Нездравословните връзки невинаги са белязани с конфликти, насилие. Можем да бъдем във връзка, в която уж има разбирателство, но по ред причини да се чувстваме зле, да сме загубили себе си като жена, личност. Продължаващият дистрес от нездравословната връзка също може да доведе до симптоми на травма.

Манипулативното поведение обикновено е водещо в това, да се чувстваме недобре с този партньор. Въпреки това, поради различни страхове, удобство, което сме си създали по отношение на финанси например, не предприемаме стъпки към посока на това да направим живота си по-добър.

Ако се чудите дали вие се намирате в подобна връзка, вижте 10 признака на емоционална травма в любовните взаимоотношения.

1. Трудност при концентриране – Когато сте във връзка, която води до психологическа травма, може да откриете, че просто не можете да се съсредоточите или да свършите нещо.

2. Вие поставяте под съмнение своята реалност – Представете си ситуация, в която партньорът ви е казал, че ще се случи нещо определено, но впоследствие не поема отговорност за думите си. Стига се до изясняване на разговора и той се опитва да ви убеди, че не е казал подобно нещо, че вие си въобразявате, че не сте разбрали неговите думи и т. н. Това разбира се е и чиста манипулация.

Тревожни знаци, че партньорът ви не става за съпруг

3. Започвате да се самообвинявате – Емоционалната потиснатост във връзката може да промени начина, по който се отнасяте към себе си и да започнете да се обвинявате, че вие сте допринесли за поведението на любимия ви човек, за това, че нещата помежду ви не вървят. Дори да смятате, че насилието във връзката ви към вас е оправдано.

4. Виждате себе си в негативна светлина – Да сте били уверени в себе си като личност и партньор преди да влезете в тези взаимоотношения, но след определено време това да е започнало да се променя.

5 знака, че той ви използва

5. Извиняване на партньора ви – Емоционалната травма във връзката може да ни накара да „влизаме в положението“ на любимия ни човек по-често. Да го оправдаваме за това, че не е мил с нас, че не спазва дадена дума, че е груб и т. н.

6. Погрешно тълкуване на събития – Това особено се отнася за връзките, в които мъжът е флиртаджия, имало е ситуации във времето, които са доказали, че той не е надежден за връзка, тъй като е склонен към изневери. Тъй като емоционалната травма ви кара да сте нащрек за потенциална опасност от нова измама от негова страна, може да забележите, че мозъкът ви интерпретира безобидните събития като опасни.

20 черти на щастливите двойки според специалисти по връзките

7. Страх от изоставяне – Това също е емоционална травма. Дори и партньорът да не ни е заплашвал с раздяла, връзката ни с него, неговото отношение ни кара да вярваме, че не сме достойни и че във всеки един момент може да бъдем заменени.

8. Промени в настроението и нагласата за живота – Може вашата природа да ви определя като позитивна личност, забавна, но емоционалната травма от настоящата ви връзка, малко по малко да е започнала да ви променя. Вие сте станала раздразнителна, апатична към любими занимания и т. н.

Свързани статии

9. Чувство на тъга – За жалост тъгата е една от най-често срещаните емоционални реакции към травма, така че е вероятно да се чувствате разстроени през повечето време, ако се намирате в любовна връзка, която не ви носи нужното удовлетворение.

10. Опит за притъпяване на емоциите – Или по-скоро несподеляне, особено с партньора ви. Потискането на това, което искате да кажете, но се страхувате, че ще бъдете осъдени, неразбрани, често води до различни проявления. Такива може да са влошаване на здравословно състояние, намиране на утеха в храна, алкохол, други вредни навици, занемаряване на грижите към себе си като жена и т. н.

 

Коментирай