Интимно

Защо винаги се влюбвате в неподходящия?

Може би се надявате, че „грешният“ ще се промени 

11.04.2024г. / 07 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Любовта безспорно е едно от най-красивите чувства и едва ли има човек, който да не желае да обича и да бъде обичан. Но сляпото ѝ преследване може да се превърне в самоцел и да ви накара да проектирате черти на характера в определени хора, които всъщност не ги притежават. Защо често пъти имате чувството, че сами попадате в капан и се влюбвате в неподходящия? Ето и няколко възможни отговора:

Не се обичате достатъчно 

Ако вие не обичате себе си, никой друг няма да го направи вместо вас. Освен ако не се обичате и не се приемете такива, каквито сте, никога няма да получите любовта, на която се надявате. Трябва да се опитате да се изправите пред демоните си и да излекувате емоционалните си рани. В противен случай не можете да се надявате да обичате някого по правилния начин. Когато сте емоционално наранени и се страхувате да се изправите срещу болката си, вие всъщност я влошавате.

Избягването на болката ви или погребването ѝ никога няма да ви накара да се почувствате по-добре. Напротив – вие ще продължите да се влюбвате в грешните хора, защото разчитате на тях, за да се чувствате по-добре. Надявате се, че те ще ви дадат любовта, която не сте в състояние да си дадете. Но любовта не работи така. Първо трябва да обичате и уважавате себе си, за да може някой друг да почувства същото към вас. Само тогава ще получите любовта, която сте търсили цял живот. 

Свързани статии

Вие сте прекалено импулсивни

Оглеждате се и виждате всички в стабилни връзки или бракове. Всички те изглеждат толкова щастливи и късметлии, че се имат един друг, а любовта, която споделят, ви кара да искате и вие да имате това в живота си. Въпреки че се радвате за тях, това понякога ви кара да се чувствате самотни и необичани. Това ви тласка да се втурвате във връзки с хора, които може да не търсят нищо сериозно, но вашата импулсивност ви пречи да видите истината. Тъй като търсите любов, в крайна сметка си падате по грешните хора.

Любовта никога не може да бъде прибързана, нито може да бъде насилена. Трябва да сте търпеливи, ако искате истинска любов в живота си. Любовта ще дойде при вас, когато сте готови. И най-важното, ще дойде при вас, когато най-малко очаквате.

Свързани статии

Надявате се, че „грешният“ ще се промени

Дълбоко в себе си знаете, че човекът, с когото имате връзка, никога няма да се промени, но продължавате да се убеждавате, че в крайна сметка всичко ще си струва. Оптимизмът е добро качество, но има разлика между това да си оптимист и да си заблуден. Любовта не трябва да се свежда до това да се променяте един друг, нито да сте сигурни, че вашият партньор е точно като вас.

Ако не можете да го приемете такъв, какъвто е, значи сте с него по грешни причини. От друга страна, ако той не ви уважава достатъчно, за да иска да работи върху себе си и върху негативните неща, които ви притесняват и ви нараняват в него – вие просто не сте достатъчно важни за този човек. 

Свързани статии

Проектирате илюзия за вашите идеали, вместо да виждате другите хора такива, каквито са

Наистина ли сте влюбени? Или просто сте влюбени в идеята да сте влюбени? Обичате ли партньора си? Или просто сте влюбени в илюзията си за това кой е той? Обикновено се влюбваме в грешните хора, когато сме толкова обгърнати от илюзиите си, че ставаме слепи за истинския характер на човека, с когото сме интимни. В тази ситуация все едно използваме всеки наличен човек, в когото можем да се вкопчим, за да осъществим някаква мечта или идеал, които той може никога да не успее да задоволи. Искаме от него неща, които той никога не би могъл да ни даде. Искаме да го превърнем в човека, който никога не може да бъде. За да намерите истинското щастие, трябва да приемете истината за другите хора. Това е единственият начин да оставите в миналото онези, които не искате, и след това да си дадете шанса да намерите някого, когото наистина желаете.

Коментирай