Интимно

10 знака за наличие на стрес във връзката

Повишена конфликтност

12.04.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта трябва да ни носи хубави емоции. Да ни помага да растем, да ставаме по-добра версия на себе си, да ни вдъхновява и учи на нови ценни неща. Но това невинаги е възможно. Една любовна връзка преминава през изпитания – хубави и лоши, в които разбираме много за партньора ни, но и за нас самите. 
Стресът е навсякъде край нас, дори във взаимоотношенията ни. Как да го разпознаете?

Вижте 10 признака.

1. Финансови притеснения – Независимо дали решавате кой да плати сметката на среща или планирате общ бюджет, след като заживеете заедно, финансовите несъответствия или разногласия могат да бъдат благодатна почва за стрес във връзката. Парите са една от най-честите причини за раздяла.

2. Проблеми с доверието – Проблемите с доверието невинаги произтичат от конкретни доказателства за предателство; понякога те се подхранват от несигурност или минал опит. Въпреки това, ако в настояща връзка, партньорът ни е дал повод да се съмняваме в лоялността му, то определено това води до стрес.

Свързани статии

3. Комуникационни бариери – Има разлика между говорене и общуване. Проблемите с комуникацията във връзката могат да варират от прости недоразумения до дълбоко вкоренени модели на избягване на дискусии по важни и за двамата въпроси.

4. Сексуална неудовлетвореност – Това е още един признак на стрес във връзката.
Разликите в либидото, предпочитанията или проблеми като срам от това как изглеждаме, дали задоволяваме партньора си, могат да доведат до стрес.

5. Намеса на трети лица във връзката – Освен любовница или любовник, третите лица, които могат да подхранват напрежението и стреса в едни взаимоотношения често се оказват роднини, а понякога и приятели.

Свързани статии

6. Предизвикателства от дълги разстояния – Има връзки, в които двамата партньори не живеят в един град, дори в една държава. Физическата дистанция също може да носи свой набор от стресови фактори като проблеми с планирането на разговори, липса на физическа интимност и чувство на изолация или откъснатост.

7. Емоционална дистанция – Тя се проявява по много и различни начини и е признак на стрес във връзката. Ако разговорите помежду ви започнат да се чувстват като интервюта, а прегръдките и сексът като задължения, вероятно изпитвате емоционална дистанция.

8. Намалена интимност – Интимността не е само в целувките и сексуалните удоволствия. Тя е много повече от това. Тя е уязвимост, споделяне. Когато обаче намалее, трябва да се замислим защо се случва.

9. Повишена конфликтност – Ясен признак на стрес в любовта. Споровете сякаш се случват от нищото и дребните проблеми се превръщат в големи.

10. Физиологични симптоми – Наличието на стрес във връзката може да доведе до различни неразположения, като главоболие, стомашни проблеми, косопад, напълняване, отслабване.

Свързани статии

Коментирай