Меню

Кулинарните менюта на Джейми Оливър, които стават за 30 минути

19 ноември 2012 | 13:43 | Аз жената
3 от 8 гласа
Добави в любими
Кулинарните менюта на Джейми Оливър, които стават за 30 минути

Приготвяне

Той е забавен. Той е брилянтен. Той е личен приятел и консултант на Брад Пит и Анджелина Джоли. Той е... Джейми Оливър.

Обявен за готвач № 1 на всички времена във Великобритания, Джейми Оливър започва да готви на осем години в ресторанта на родителите си „Крикитърс“ в Клейвъринг, Есекс. Тъй като училището не му върви, той напуска, за да се занимава по-сериозно с кулинария. След завършване на готварска школа Джейми започва работа в прочутия лондонски ресторант „Нийл Стрийт“, а след това в „Ривър Кафе“, където е забелязан от екипа на телевизионна продукция. Именно тогава е поставено началото на кариерата на Оливър в телевизията, което води и до написването на кулинарните книги.

Първата телевизионна поредица, която той води, се казва „Голият готвач“ и има за цел да разкрие тайните на добрата храна. Шоуто е отличено с няколко награди, а Джейми печели симпатиите на зрителите с вродения си чар и непринуденост. Последвалите няколко успешни кулинарни програми и съпътстващите ги книги, превърнали се в тотални бестселъри, са постижения, с които биха се задоволили повечето готвачи. Но не и Джейми Оливър. Към края на 2001 г. той поема огромно предизвикателство. В желанието си да даде своя принос за развитието на кулинарната индустрия, Джейми решава да открие ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора.

Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация „Джейми Оливър“.

Три години по-късно Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания. Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират. Джейми организира национална кампания „Храни ме по-добре“ и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата. Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната в училищните столове във Великобритания и да се повиши квалификацията на работещите там. За обществената си дейност Джейми печели не само редица престижни отличия, но и любовта на нацията, като един английски ежедневник го нарича „любимецът на народа“. За съжаление, инициативата му да внесе подобни подобрения в американските училища удря на камък. Американците приемат враждебно опитите му да въведе здравословните храни в училищните столове, но риалити програмата, заснета по време на гостуването на британския готвач в САЩ, се радва на огромен зрителски интерес и печели награда „Еми“.

Наред с дейността по обществени каузи, Джейми Оливър е ангажиран със заснемането на кулинарни поредици, подготвя готварски книги, управлява веригите си от ресторанти и пише статии за списания в цял свят, включително за собственото си списание – „Джейми Мегъзин“. Сред успешните му бизнес начинания са и широка гама хранителни и нехранителни продукти, както и „Джейми у дома“ – директна система за продажби, която е създала над 3000 нови работни места в Обединеното кралство. Телевизионните му поредици са излъчвани в над 100 страни, сред които и България, където зрителите могат да гледат Джейми по кулинарния канал 24Kitchen.

Готварските книги на Оливър са преведени на повече от 30 езика и са най-бързо продаваните нехудожествени заглавия във Великобритания. Всичко това несъмнено доказва, че Джейми Оливър е най-популярният готвач в света. С неподправения си ентусиазъм и уникален подход той непрестанно печели нови последователи на идеята да консумираме качествена и здравословна, домашно приготвена храна.

Анджелина Джоли и Брад Пит наели Джейми Оливър да им помогне с рецепти за ястия, с чиято помощ да се хранят здравословно, но пълноценно. Звездната двойка се разбира чудесно с Джейми, който е чест посетител в дома им. Една от любимите рецепти на Брад и Анджелина е за овчарски пай и наденички с картофено пюре.

За книгата:

Ако обичате домашно приготвената храна и когато се приберете след дълъг работен ден, вкъщи семейството ви очаква прегладняло, то запознайте се с един нов революционен метод на готвене. От тази книга ще научите как точно за 30 минути да приготвите цяло меню! Не само едно, а няколко вкусни ястия!

Книгата съдържа 50 менюта с комбинации от ястия, които се съчетават отлично, както и уникален и лесен начин за изпълнение на рецептите. При този метод на готвене използвате всяка минута рационално, като същевременно се забавлявате, докато сте в кухнята.

Интервю с Джейми Оливър

Какво те вдъхнови за идеята за 30-минутните менюта?

Подобно на повечето хора, работя много и се прибирам вкъщи късно вечер. И тъй като мога да готвя, от понеделник до петък винаги приготвях набързо вечерята, като импровизирах с каквото имаше в хладилника. Проблемът с този начин на готвене се състоеше в това, че обикновено отнемаше повече време, отколкото предполагах, и накрая, когато всички се бяха нахранили, вече трябваше да си лягаме. Затова започнах да планирам вечерята предварително, като действах по-бързо и се фокусирах върху идеята да сготвя хубава храна в рамките на 20-30 минути, след като се прибера вкъщи. Така имах повече време за семейството, преди децата да си легнат, и повече време за почивка. Никой не иска вечер след работа да готви сложни ястия. В „Моето меню за 30 минути“ разкривам техниките и малките хитринки, благодарение на които хората ще успеят да приготвят бързо вкусна храна.

С какво тази книга се различава от предишните ти?

Има няколко основни разлики, но не само от предишните ми книги, но и от почти всички останали готварски книги. Най-голямата разлика е в начина, по който съм написал рецептите: във всички готварски книги, които съм виждал, са представени рецепти за по едно ястие. Например, ако си харесате рецепта за агнешко, сами търсите подходящите салати, гарнитури и десерта. Когато вече сте съставили менюто, трябва сами да съобразите времето, за да станат ястията навреме. В тази книга аз съм направил всичко това вместо вас. Всяка рецепта е за цяло меню, написана е на разбираем език и има точно определен ред, за да постигнете отлични резултати накрая. Различните компоненти от менюто са представени отделно, така че да можете да направите или само едно от ястията, или да приготвите цялото меню. Лично аз се надявам хората да направят целите менюта, защото идеята е да приготвят храна, която да споделят с любимите си хора.

За кои хора е предназначена книгата?

В общи линии, за всички, които ценят времето си и обичат добрата храна. Дори и опитните готвачи ще намерят вътре трикове, които ще им помогнат да станат по-ефективни в кухнята.

Кое е любимото ти меню от книгата?

Труден въпрос! Мисля, че са доста разнообразни, така че зависи от настроението ми. Менюто с пастата на бременната Джулс, салатата от цикория и кресон и малките бадемови тарти ми е любимо, защото съпругата ми страшно го обича, когато е бременна, а на мен ми е много приятно да й го приготвям. Освен това е лесно. Също така в книгата има рецепти за печени меса, с което много се гордея – ростбиф за вечеря за 30 минути! Ще е необходима известна практика, за да го направите за половин час, но е напълно възможно!

Обичаш ли да готвиш у дома?

Въпреки че си изкарвам прехраната с готвене, процесът на приготвяне на храната у дома ми доставя огромно удоволствие. Да събера около трапезата съпругата и децата си, понякога и приятелите и роднините, за да споделим вкусната храна, е най-важното за мен. Няма нужда да чакаме празник, за да го направим. Чувствам се прекрасно, когато след напрегнат работен ден се съберем да вечеряме, и така се разтоварвам от натрупания стрес.

На кои вредни храни не можеш да устоиш?

Обикновено предпочитам качествена храна, но понякога си хапвам любимите неща от детството, които не биха се харесали на някои хора – като компоти или евтин яйчен крем. От време на време, когато съм в определено настроение, не мога да устоя на пържени във фритюрник скариди.

Коя е любимата ти храна?

Печеното пиле на мама.

Без кои подправки не можеш?

Люти чушлета, зехтин екстра върджин, лимон, чесън, босилек и разбира се, сол и черен пипер.

Какво ново ти предстои?

Ще си почина малко, за да прекарам известно време с Джулс, момичетата и бебето, но после ме очакват много задачи. Работя по проекта за новите сертифицирани готварски курсове. С екипа ми се трудим здраво по развитието на центровете „Министерство на храната“ във Великобритания и Австралия и идеята за кулинарната революция в Америка. Скоро с Адам Пери Ланг – известния специалист по барбекю – ще отворим нов ресторант в Лондон.

Ако имаш 30 свободни минути, как ще ги прекараш?

Ще спя. На книжния пазар от 23 ноември 2012 г.
Обем: 288 стр.
ISBN 978-954-26-1162-2
Издателство: „Хермес“
Корична цена: 30 лв. Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай