Ирландската вечер по случай участието на страната в европейското първенство по футбол 2012, може да бъде много забавна и весела за цялото семейство. Знаете, това е страна на древните келти и викинги. И разбира се на всеизвестния празник на Вси светии.
Ирландците имат бурна и не съвсем радостна история. Когато английските нашественици са завладели земите на келтите, те са прогонени от плодородните си земи и е трябвало да се задоволят с каменистата част на острова. И оттам идва тяхната традиция да отглеждат и ядат предимно картофи, което ги сближава с нашата кулинарна традиция. И ние волю-не волю похапваме повече картофи, въпреки че сега като й не си ги садим, ни излизат доста по-солено.

Така че като национално ирландско ястие можем да впишем картофите. И каквото и да сготвим от картофи, може да мине за ирландско, ако е полято с тъмна бира. Но, ако искаме да е истинско ирландско то може да опитаме да направим хляб от картофи Fadge или картофени палачинки Boxty.
Не знам колко от вас са пробвали хляб от картофи, но сега мисля, че е денят да опитате. Предлагам хляб, вместо палачинки – защото палачинките от картофи се пържат в доста мазнина и не е особено здравословно и подходящо за летните жеги.

Как да направите хляб от картофи?
Взимате около половин килограм картофи, обелвате ги, нарязвате ги на кубчета, защото така се варят по-лесно, сварявате ги и ги правите на пюре.
След това поръсвате със сол, добавяте две супени лъжици краве масло, 2 яйца и бъркате. Добавяте и една чаша брашно или повече, докато не получите еластично тесто.
Ирландската препоръка е да разточите тестото, да направите кръгчета с чаша и да ги пържите, докато не станат златистокафяви.
Аз съм установила, че каквото може да се пържи, може и да се пече, така че може да опитате и във фурната – по-бързо е, по-лесно и по-здравословно.

Е, който е бил в Ирландия може да даде и по-добро предложение.

Освен картофи в ирландската вечер може да включите агнешко или морски дарове и се получава доста богата вечеря.
И разбира се, дори да не сервирате нищо от предложеното, едно отлежало ирландско уиски ще направи всяка вечер по своему ирландска.

А за децата? За децата може да организирате летен карнавал, с който да отбележите Ирландската вечер.

Снимка: Reuters

Прочетете още: