Меню

Медено пиле със сусам

3 октомври 2019 | 14:05 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 и ¼ чаена лъжица сол
¾ чаена лъжица чеснов прах 
500 г пилешки гърди без кост, нарязани на малки парчета 
1 яйце
¾ чаша брашно
½ чаша студена вода
½ чаша царевично нишесте 
2 супени лъжици масло от авокадо
1 и ½ чаена лъжица бакпулвер 
фъстъчено олио за пържене (по желание)
½ супена лъжица сусамово семе
За соса:
1/3 чаша мед
3 супени лъжици доматена паста 
1 супена лъжица ябълков оцет 
1 супена лъжица соев сос
1 чаена лъжица сусамово олио
½ чаша вода
1 супена лъжица царевично нишесте
½ чаена лъжица сол
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Смесете доматената паста с меда, ябълковия оцет, соевия сос и сусамовото олио в голяма купа. Отделно смесете студената вода с царевичното нишесте. Добавете ½ чаена лъжица сол в купата. Разбърквайте енергично през цялото време. Смесете в едно съдържанието на двете купи и отново разбъркайте. Оставете соса настрана, докато ви потрябва за накрая.

Поръсете ¼ чаена лъжица сол и ¼ чаена лъжица чеснов прах върху пилешките хапки. Разбийте яйцето в купа. В него прибавете остатъка от чесновия прах и солта. Разбъркайте добре. Добавете брашното и разбъркайте. Отделно разтворете нишестето във водата и прибавете сместа към яйчената смес. Разбъркайте добре да няма бучки. Добавете маслото от авокадо и бакпулвера. Разбъркайте.

Загрейте фъстъченото масло за готвене в дълбок тиган. Оваляйте пилешките хапки в сместа за паниране, така че да покрие добре цялото месо. Пуснете месото в загрятата мазнина да се запържи добре. Внимавайте да не пържите прекалено много хапки едновременно, защото това ще наруши текстурата им. Пържете до златисто кафяво. Извадете месото след като е готово и го подсушете върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.

Излейте сместа с меда в друг тиган. Кипнете я на средна температура и в нея поставете пилешките хапки за няколко минути. След като се покрият изцяло с глазиращия сос, поръсете със сусам и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай