Загрейте фурната на 190-200 градуса. Нарежете всяка тиквичка наполовина по дължина. Издълбайте сърцевината ѝ. Запазете сърцевината, нарежете я на ситно. Поставете тиквичките върху хартия за печене. Покрийте с фолио и печете за 20 минути, докато омекнат.

Междувременно сварете ориза в подсолена вода. Варете не повече от 15 минути. Отцедете и оставете да изстине за 5 минути. Добавете към него нарязаните домати, яйцето, ментата, пипера. Разбъркайте и оставете настрана.

Запържете каймата на средна температура до златисто за около 5-6 минути с постоянно разбъркване. Добавете лука и чесъна. Прибавете пасатата, сърцевината на тиквичките и розмарина. Оставете сосът да заври и намалете котлона. Нека къкри за 15 минути. Прибавете ориза и разбъркайте добре.

След като пълнежът е готов, напълнете „лодките“ от тиквички. Поръсете обилно с пармезан. Печете за 20 минути до златисто. Сервирайте веднага.

Снимка: iStock

Вижте още: