Януари месец продължава традицията с празненствата свързани с именни дни от празничния декември. В първия месец на новата година повод да почерпят имат и празнуващите на Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари). Както за всеки празник, така и за тези два има ястия, които ще приготвим специално за празничната трапеза.

Според народните вярвания на Антоновден и Атанасовден не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярва, че така се привличат болестите и по-специално шарката.

На Антоновден не се готви свинско, ястия с този вид месо може да приготвите за трапезата на 18 януари. Важно е за двата дни да има питка, която да се украси с помощта на вилица, с която да се направят форми с дупчици, мед, баница, вино, ястия с кокошка или пиле. Споделяме няколко чудесни рецепти за вашите празнични мигове.

Запечени котлети с картофи и кашкавал


Баница с майонеза

Пилешки бутчета с кисело зеле


Медено-чеснови свински ребърца

Содена Питка

Пикантна разядка с крема сирене и кисели краставички

Пиле лютика

Пилешка супа с целина и праз