Меню

Как правилно да използвате термометър за готвене?

28 февруари 2022 | 11:29 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Приготвянето на перфектно изпечено или изпържено месо може да е предизвикателство. Факторите, които влияят върху процеса на готвене са много – температура, вид, структура и дебелина на месото, дебелина на съдовете за готвене и още много други. Оттук идва и предизвикателството да приготвите месото по най-перфектния начин, така че да е добре изпечено без да е прегоряло и без да е сурово.

Готвене на пара или печене – кое е по-полезно?

Термометърът за месо може да ви дойде на помощ. С него ще сте напълно сигурни дали вътрешната температура на месото е достигнала необходимата величина, която е показател за идеално сготвеното месо. Ако е недопечено, това може да постави в риск здравето ви. Ако пък е прекалено препечено, това го прави твърдо, сухо и разваля текстурата му. Термометърът идва на помощ тук.

Кога да използвате термометър за месо?

Термометърът за месо може да ви бъде от полза при печене във фурна или на скара, при готвене на котлон, при пържене.

Как правилно да използвате термометър за готвене?

Храни, които не е добре да готвите в мултикукър

1. Важно е да поставите термометъра на правилното място. Термометрите за готвене са снабдени с дълга сонда, която трябва да се постави в месото без да докосва костите и сухожилията.

2. Пробийте най-дебелата част на месото. Например, ако готвите пиле, забодете термометъра в най-дебелата част на бутчето или в гърдите, където ще добиете най-ясна представа за степента на готвене във вътрешността на месото.

3. Ако готвите голямо парче месо или риба, агнешко или ребра например, поставете термометъра в най-централната част, като отново избягвате костите и хрущялите.

Грешки с еърфрайъра, които правят храната нездравословна

4. Забийте термометъра на правилната дълбочина. Най-добре е да достигнете дълбочина от около 2 см.

5. Не чакайте храната да достигне температурата, която се препоръчва за съответния вид месо. Най-добре е да извадите месото, когато температурата е с около 10 градуса по-ниска. Изключете фурната, оставете месото в нея за още 10 минути. Горещите сокове и горещият въздух ще досготвят месото без да се пресуши.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай