Меню

Ароматен ориз с шафран

9 ноември 2023 | 05:15 | Михаела Лазарова
лесно
Снимка: istock
35 мин.

  • Порции: 2-3

Продукти
Приготвяне
  1. В купичка смесете шафрана с 3 супени лъжици вода, за да се извлече цвета и вкуса от подправката. 
  2. Оставете я настрана. 
  3. Сложете ориза в голяма цедка и го изплакнете добре със студена вода, докато водата, която се стича от него стане бистра. 
  4. В средно голяма тенджера, на средно силен огън добавете зехтина. 
  5. Когато се загрее, може да добавите нарязания лук. 
  6. Гответе, докато стане леко прозрачен. 
  7. Следва да сложите чесъна и след около половин минута добавете ориза и шафрановата вода. 
  8. Всичко се разбърква много добре. 
  9. Добавете бульона или водата, дафиновия лист.
  10. Ако ще ползвате готов бульон, внимавайте колко сол ще добавите на ястието.
  11. Разбъркайте, след което оставете да заври. 
  12. След като заври, намалете котлона на ниска степен и покрийте съда с капак.
  13. Гответе, докато оризът поеме водата, около 15 до 20 минути.
  14. Изключете котлона и оставете ориза покрит за още 5 минути. 
  15. Отстранете дафиновия лист, разбъркайте ориза с вилица и може да сервирате. 

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай