Меню

Погача за Голяма Богородица

12 август 2025 | 09:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Погача за Голяма Богородица
180 мин.

  • Порции: 8-10

На 15 август отбелязваме един от най-големите летни и църковни празници Голяма Богородица. Приготвя се специална трапеза, както и празнична погача. Споделяме една чудесна рецепта, която да опитате. 

Продукти
Приготвяне
  1. Разтворете маята и захарта в топлото мляко. 
  2. Оставете я да шупне за около 10-15 минути. 
  3. В голяма купа сложете пресятото брашно, солта и бакпулвера. 
  4. Разбъркайте. 
  5. Сложете шупналата мая и разбъркайте. 
  6. След това добавете маслото и киселото мляко. 
  7. Омесете гладко тесто. 
  8. Сложете го в намазнена купа и покрийте със суха кърпа.
  9. Нека втасва около 40-50 минути. 
  10. След това премесете още един път. 
  11. Разделете тестото на малки топки. 
  12. Оформете питката според вашите желания. 
  13. Подредете я в незалепваща тава за печене, която сте намазнили предварително. 
  14. Покрийте отново с кърпа и оставете да втасва за още 40 минути. 
  15. Намажете с разбития жълтък и поръсете със сусама.
  16. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. 

Свързани статии

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай