На 1 септември Православна църква почита Св. Симеон Стълпник. Според народните вярвания празникът е наричан още летен Симеоновден. На празничната трапеза се слагат баница, плодове, ястия от пилешко и разбира се хубава питка.
Споделяме с вас една лесна рецепта за питка за летен Симеоновден.
Приготвяне
-
В голяма купа комбинирайте брашното с бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
-
Разбъркайте много добре.
-
Добавете яйцето и двата вида мляко.
-
Разбъркайте всичко по възможност с дървена лъжица.
-
След това поръсете плота с малко брашно и започнете да месите тестото.
-
Месете около 10 минути.
-
Тестото трябва да е меко и хубаво, но не лепкаво.
-
Намазнете подходяща тава за печене (ако е необходимо и набрашнете, ако не е с незалепващо покритие).
-
Сложете тестото.
-
С ръцете си го разпределете добре във формата.
-
С помощта на вилица набодете тестото равномерно, описвайки красиви форми по желание.
-
Печете питката в предварително загрята фурна на 18 градуса за 35-40 минути или до готовност (тествайте с клечка за зъби).
-
В случай, че се зачерви твърде много и все още не е готова, покрийте с фолио за печене.
-
Извадете готовата питка, увийте я в чиста кухненска кърпа и я оставете така за около 30-40 минути.
-
След това я разчупете и сервирайте.
Снимка: istock
Как бихте оценили рецептата?