Меню

Питка за летен Симеоновден

25 август 2025 | 05:15 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Питка за летен Симеоновден
70 мин.

  • Порции: 3-4

На 1 септември  Православна църква почита Св. Симеон Стълпник. Според народните вярвания празникът е наричан още летен Симеоновден. На празничната трапеза се слагат баница, плодове, ястия от пилешко и разбира се хубава питка. 

Споделяме с вас една лесна рецепта за питка за летен Симеоновден.

Продукти
Приготвяне
  1. В голяма купа комбинирайте брашното с бакпулвера, содата бикарбонат и солта. 
  2. Разбъркайте много добре. 
  3. Добавете яйцето и двата вида мляко. 
  4. Разбъркайте всичко по възможност с дървена лъжица. 
  5. След това поръсете плота с малко брашно и започнете да месите тестото. 
  6. Месете около 10 минути. 
  7. Тестото трябва да е меко и хубаво, но не лепкаво.
  8. Намазнете подходяща тава за печене (ако е необходимо и набрашнете, ако не е с незалепващо покритие). 
  9. Сложете тестото. 
  10. С ръцете си го разпределете добре във формата. 
  11. С помощта на вилица набодете тестото равномерно, описвайки красиви форми по желание. 
  12. Печете питката в предварително загрята фурна на 18 градуса за 35-40 минути или до готовност (тествайте с клечка за зъби). 
  13. В случай, че се зачерви твърде много и все още не е готова, покрийте с фолио за печене.
  14. Извадете готовата питка, увийте я в чиста кухненска кърпа и я оставете така за около 30-40 минути. 
  15. След това я разчупете и сервирайте. 

Свързани статии

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай