Продукти:
400 г спанак
200 г пушена сьомга
4 тиквички
2 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
1 връзка пресен лук
сол
черен пипер
лимонов сок
За соса:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
400 мл прясно мляко
2 с. л. настърган кашкавал
2 жълтъка
сол
черен пипер
1 ч. ч. трохи от бял хляб
2 с. л. кедрови ядки

Приготвяне:
Тиквичките се режат на тънки кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцедят. Сгорещява се зехтинът, слагат се лукът и чесънът и след 2 мин. се добавя и спанакът. Бърка се докато позавехне, овкусява се със солта, пипера и лимоновия сок. Сосът – Запържва се брашното, прибавя се млякото и се вари 4-5 мин. Подправя се със сол и черен пипер. След като се поохлади се слагат кашкавалът и жълтъците.
В гювечетата се подреждат най-отдолу тиквичките, после спанакът и най-отгоре сьомгата. Заливат се със соса и се поръсват с трохите хляб и кедровите ядки.
Пекат се около 20мин.

* * *

Агнешка дроб-сарма със спанак