За дома

Елхата - 101 варианта

20.12.2004г. / 00 00ч.
Джадала Мария
Елхата - 101 варианта

Как да направим елхата – символ на Коледните празници, по-различна от миналата година, по-забавна и въобще – по-празнична. Ето много идеи ...

“Жива” елха
Тази година много говорим за “живи” елхи, къде и как ще ги засадим след празниците. Всъщност купуването на такова дръвче има своите плюсове и минуси. Ако у вас е много топло, рискувате игличките да окапят и дръвчето да загине преди празниците дори. Поливайте го редовно. Можете да го украсите и поставите пред дома си, ако живеете в къща, но тогава трябва да съобразите и да сложите “външни” лампички и подходяща украса.

Изкуствена елха
Отново решението има много противници, но и привърженици. Всички, които са на “еко” вълна ще останат доволни от покупката, още повече това е доста икономичен вариант, тъй като еднократно купувате за няколко години напред. Също така предимство е, че елхата е добре оформена и разпределена в този случай, а и няма опасност от окапване на иглички из хола, например. Препоръчителна е за домове с малки деца, като в този случай е добре да се постави и “устойчива” украса – хартиени, дървени или текстилени играчки, а не традиционните стъклени топки.

Елха от гирлянди
Много е подходяща за детска стая, например. От дълъг или 2-3 по-къси гирлянди със зелен цвят, а може и друг, и с помощта на топлийки (или малки пирончета), в стената (или на пердето) се оформя “елхата” – гирляндът във формата на елха. Може и да се “украси”, отново с леки играчки, с помощта на топлийки. Подобно решение е подходящо и за дом, в който няма много пространство за елха. А и трае дълго, без да създава проблеми.

Елха от топки
Можете да подходите нетрадиционно към елхата, като я направите във формата на пирамида от стъклени топки. Разбира се в този случай тя няма да е голяма, но пък ще е компактна, красива и по-интересна от друг път. Можете да използвате еднакви на цвят топки, например златни, и да поставите от тях и на други места из дома, за да постигнете стилово единство, или, ако предпочитате – да я композирате от разноцветни топки. Мястото й може да е на масата, около телевизора или просто на пода, ако пространството ви го позволява.

Елха от “Коледна звезда”
Подобно на елхата от топки, но в решение “жива елха”, можете да композирате елхата си от няколко коледни звезди – например 3 за най-долния ред, две за средния и една за най-горния. В този случай естествено се получава невероятно красива червена елха, а за връх можете да сложите друг цвят Коледна звезда и да получите наистина интересно решение. В основата може да аранжирате с гирлянди, например.

Елха от хартия
За децата между 4 и 8 години ще е интересно заедно да изработите хартиена елха. Тя може да послужи за украса на целия дом или само на детската стая. Изрежете основата от хартия, във формата на елха и заедно с децата оцветете в зелено. Изработете отделно “топки” от хартия, може цветна, а може да ги нарисувате с боички допълнително и след това “окачете”, т. е. залепете към “дървото”. Така ще имате една необичайна и красива елха, ваше собствено дело.

Само естествена украса
Можете да опитате и с решение само с естествена украса за елха – нанизи от пуканки – за бяло, портокалови кори – за оранжево, сини сливи – за тъмно синьо, сушени чушки – за червено, цели орехи – за кафяво. Така елхата ви ще е в един традиционен стил и също ще е много интересна.

Коментирай