За дома

Модни и старомодни готварски рецепти

13.10.2011г. / 14 09ч.
Надежда Маринова
Модни и старомодни готварски рецепти

Любимите на всяко семейство готварски рецепти могат да бъдат последен писък на модата, но могат да са и стогодишни. Следвайки течението на здравословното хранене и готвене, някои се върнаха толкова назад към природата, че прегърнаха идеята за суровоядство или минимално кулинарно вмешателство в храната. Други се увлякоха по био и еко. Трети по вегетарианство. Четвърти по специалните диети на Пиер Дюкан, Кейт Хъдзън, Мадона или Лили Иванова. Радваме се, че удовлетворяваме всички вкусове – на страниците на Az-jenata.bg има премного предложения от много направления в кулинарното изкуство.

\n

Едва ли някоя жена може да бъде обвинена, че е старомодна, ако сервира за обяд Супа борш, Топеница и Крем карамел, а за вечеря – традиционната българска баница с купичка кисело мляко. Защото същата тази домакиня за уикенда ще очарова гостите си с Терин със свинско и каперси, Ливанско табули, Крем супа с аспержи, Кюфтенца с гъби върху канапе от ориз и зеленчуков микс, а с Американски пай с овесени ядки ще спечели ръкопляскания.

\n

Може баба ви да не знае какво е терин, пай, мъфини, тарт, гуакамоле, галет, тарталети, кеат кебап или тиквено фондю, но вие се справяте чудесно с всички вносни и завъртени кулинарни заглавия. Точно толкова добре, колкото с добре познатите, но никога неостаряващи баници, тутманици, миш-маш, боб в гърне и шопска салата.

\n

Психолозите ни повтарят непрекъснато, че храната не е просто продукти, с които трябва да напълним стомаха си, за да го заситим. Храната е начин да покажем любов към себе си и към близките си; начин за общуване; вдъхновение; почивка; наслада за сетивата ни; творческа изява.

\n

Затова честичко ви подканяме да готвим заедно – да ни покажете и подскажете вашите любими рецепти – наскоро открити в пожълтелия тефтер на леля ви или гледани от последното кулинарно издание за фюжън кулинария по някой френски канал.

\n

Апетитът идва с готвенето, а в случая с последния ни конкурс „Вашата снимка с нашата рецепта“ и с фотографията. Благодарим на всички дами, които изровиха тяхната любима рецепта от сайта ни и я приготвиха за любимите си хора. За тези, които не са видели конкурса навреме, може да се вдъхновят и да се убедят, че нашите-ваши рецепти наистина са сполучливи. Ето и петте победители:

\n

Миксер получава Петя Горанова от Варна за приготвянето и снимката на Кекс „Екстра“

\n

По една книга получават:
Румяна Георгиева от Карнобат, за приготвянето и снимката на Салата с пилешко и макарони
Виолета Господинова от Ямбол, за приготвянето и снимката на Торта с картофено пюре
Минка Димитрова, за приготвянето и снимката на Яйца в гювечета
Валентина Райкова от Варна, за приготвянето и снимката на Екзотичен коктейл предястие в чаша
Петя Горанова от Варна, за приготвянето и снимката на Салата от бял боб с домати.

Мили дами, не се уморявайте да творите в кухнята, защото готварските рецепти са неизброими с хилядите си комбинации на продукти, цветове и вкусове. Не забравяйте, че Az-jenata.bg винаги е готова да популяризира поредния ви кулинарен шедьовър.

\n

Снимка: Боб яхния с чери доматчета на Недко Господинов

\n

Прочетете още:

Коментирай