За дома

Бързо и ефикасно почистване на цялата къща

02.08.2012г. / 06 29ч.
Снежана Проданова
Бързо и ефикасно почистване на цялата къща

Ако е дошло времето за голямото почистване на дома и не знаете откъде да започнете, добре е да спазвате няколко правила:

  • Планирайте работата си предварително, за да не остават незапълнени с работа минутки. По-добре да свършите всичко наведнъж, отколкото да правите безсмислени почивки и да се уморявате от продължителността на чистенето.
  • Всекидневна стая/хол:

- Прехвърлете всички разхвърляни вещи в една кошница например и се захванете с мебелите и пода. Почистването на която и да е стая трябва да върви отгоре – надуло. Почистете паяжините от стените, изтупайте праха от мебелите, изпънете добре възглавниците на дивана. Забършете прахта от рафтовете и ако има нужда, пуснете пердетата да се перат.

Почистете пода с прахосмукачката и после минете с влажен парцал.  Върнете се на кошницата с вещите и започнете една по една да ги нареждате по местата им. Когато пердетата се изперат, можете направо да ги закачите на корниза и те сами ще изсъхнат.

  • Кухнята:

- Наредете мръсните чаши, чинии и прибори в съдомиялната и я пуснете да работи. Приберете каквото трябва в хладилника и в шкафовете. Изтупайте покривката на масата и забършете трохите от плота. Изхвърлете боклука и минете с прахосмукачката. Лъснете печката и почистете мивката.

  • Банята:

- Измийте мивката и лъснете огледалото. Почистете тоалетната с дълга четка. Дезинфекцирайте цялото помещение, след като сте се погрижили за плочките. Можете да използвате прахосмукачка или микрофибърна кърпа за да съберете космите и дребните боклучета. Заменете старите хавлиени кърпи с нови и проветрете банята.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай