За дома

Как да намалим домашната работа?

Възможно ли е?

20.09.2013г. / 17 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Защото на кого ще направим добро, ако вечерта се затваряме в кухнята да готвим, детето сяда пред телевизора или пред компютъра и след като свършите работата му се накарате едно хубаво. Ами не е ли по-добре преди да започнете да го помолите да обели краставиците или да свърши нещо, което е по силите му и така то няма да се сеща толкова често за телевизора.

За повечето домакински задължения не се изисква някакво специално обучение. Неслучайно преди време онези, които са вършели тази работа са ги наричали „слугини“ – нискоквалифицирана и непривлекателна работа, която често е била извършвана от малолетни.

Така че не цялата домакинска работа трябва да вършите вие и не всеки ден. Спокойно може да не готвите всеки ден. Тук екохората веднага ще скочат – „О, то е супер вредно да се яде претоплена храна.“ Ами идете на екоресторант, като е вредно или яжте само салата. Всъщност този съвет за готвенето един два пъти в седмицата изглежда се предава от поколения, защото не са малко жените, които готвят в неделя вечер за цялата седмица – докъдето стигне храната и после карат на яйца на очи.

Ето едно ястие, което децата обожават и което могат да се научат да правят. И мъжете, които не могат да готвят. Защото знаете, по-голямата част от мъжете са кулинари и ще ги обидите с пържени яйца. По-добре им отделете един ден, в който на спокойствие да могат да се развихрят в кухнята и да ви изненадат.

Оказва се, че жената може да работи каквато и да е работа извън дома, но у дома трябва да бъде добър мениджър. Защото иначе дилемата е или – или. Или си добър мениджър и можеш да делегираш, разпределяш и нареждаш или вършиш всичко сам.
Изборът е наш?

Коментирай