За дома

Храни, за които не сте подозирали, че можете да замразите

И то без да нарушите структурата им

30.03.2018г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да замразяваме определени храни, за които знаем, че трайността им е кратка и ако не бъдат добре замразени до следващото ползване, ще се развалят. Сред тези храни са месото, рибата, бутертестото. Но има и някои неподозирани храни, които спокойно могат да бъдат замразени без техните вкусови качества и хранителна стойност да бъдат нарушени. Кои са те?

Белтъци

Странно, но е вярно – белтъците могат да издържат до 12 месеца в дълбоко замразено състояние и това няма да се отрази негативно на техните качества. Най-добре е да ги размразите напълно преди да пристъпите към употреба.

Храни, които никога да не замразявате

Масло

Ако смятате, че няма да успеете да използвате цялото количество масло преди изтичането на срока му за годност, замразете го. То също е сред продуктите, които неочаквано могат да се замразяват.

Хляб

Въглехидратите обичат студа. Тяхната структура не се нарушава, ако хлябът бъде замразен. Така се удължава трайността му и то многократно.

Авокадо

Авокадото никак не е евтино. Обикновено цената му се определя на бройка, не на килограм. Ако сте уцелили намаление и сте си купили повече авокадо, отколкото можете да изядете за седмица, замразете го. Това е идеален начин да контролирате бюджета си, пък и авокадото не губи качествата си при замразяване.

За какво още да използвате фризера?

Билки

Пресните билки спокойно могат да бъдат замразени. Така не губят зеленината си, хранителните си вещества и активните си съединения, носещи техните ползи за здравето. Възможно е обаче ароматът им да отслабне след размразяването.

Ядки

Ядките са трайна храна, която може да издържи дълго време без да се развали. Съществува обаче риск ядките да гранясат, особено ако помещението е топло и влажно. Ето защо замразяването е идеален вариант.

Твърдо сирене

Твърдото сирене е подходящо за замразяване, защото в него има съвсем малко количество вода. Тъй като е нетраен продукт, можете да го замразите.

Царевица на кочан

Царевицата е сезонен продукт, който има известна дълга трайност, но все пак не може да се съхрани прекалено дълго. Ето защо можете преспокойно да я замразите заедно с кочана и да я използвате дълго време.

Коментирай