За дома

4 съвета за екопране

Как да пускате пералнята и да щадите околната среда

11.04.2018г. / 11 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Все по-актуални са проблемите, свързани със замърсяването на околната среда и харченето на ресурси. За да пестим енергия, да щадим природата и да сме внимателни с използването на такива ресурси, особено водата, е добре да имаме предвид някои неща от домакинството. Голяма част от него е свързана с прането и пускането на пералня. Много хора се стараят да събират разделно, да внимават с консумацията на енергия в кухнята, но сякаш забравят за прането, а то е съществена част.

Предлагаме ви 4 лесни за изпълнение препоръки, с които да оптимизирате процеса у дома и да сте с чиста съвест пред себе си и децата си, че правите всичко възможно да сте еко.

Пускайте само пълна пералня

Един от най-добрите начини да използвате ресурсите разумно е да пускате пералнята, едва когато сте я напълнили с достатъчно дрехи. Има хора, които пускат пералня за две-три дрехи, което е пагубно за околната среда, тъй като се изразходват много ресурси и енергия.

Средно се смята, че една пералня използва около 150 литра вода на изпиране. Ако нямате достатъчно дрехи, за да напълните пералня, изчакайте ден-два, но не хабете излишно вода, която е безценна.

>> Алтернативни употреби на различни домакински пособия <<

Използвайте „зелени“ препарати

Масовите продукти за изпиране съдържат много силни съставки, които освен че не са полезни за хората, вредят на цялата екосистема. Негативното влияние върху нея идва от фосфатите, които съставляват голяма част от препаратите за пране.

„Зелените“ препарати са освободени от фосфати и съдържат биоразградими компоненти, които не вредят на околната среда.

>> Как да съхранявате храната, за да трае по-дълго <<

Не дръжте мокрите дрехи в пералнята

Понякога, улисани в многото домакински задължения, забравяме дълго време да извадим изпраните дрехи от пералнята. Това задържане на влажните дрехи обаче създава предпоставки за образуване на неприятна миризма и дори мухъл. Което от своя страна води най-често до повторно изпиране на дрехите. Излишна загуба на вода и електричество. Постарайте се да вадите дрехите веднага след изпиране и ще бъде по-добре за всички.

>> Как да направим пролетно чистене без преумора и стрес >>

Сушете на въздух

Използвайте въздуха, за да сушите дрехите си, без да прибягвате по възможност до уреди за изсушаване. Доверете се на природата и оставете дрехите да изсъхнат на свеж въздух навън. За някои деликатни дрехи е разбираемо да използвате сушилня, но повечето дрехи можете спокойно да ги сушите навън.

>> Най-добрите начини да направите кухнята си еко <<

Коментирай