За дома

Най-добрите начини да направите кухнята си еко

Опитайте, не е толкова трудно, а резултатите ще са от полза на цялото семейство

28.03.2018г. / 11 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Кухнята е сред най-важните помещения в нашия дом. Там се съхраняват хранителните продукти, които ни зареждат с енергия и ни дават сили. В кухнята приготвяме храната за цялото семейство и именно там прекарваме основната част от времето си вкъщи. Често се стремим кухнята ни да бъде луксозна, удобна, стилна и практична. Но едно от най-важните неща всъщност е как да я направим по-екологична, така че да пазим природата и възпитаме децата си да не я приемат за даденост, а да я ценят. Знаем, че вашето ежедневие е достатъчно ангажирано с всевъзможни задачи и може би екологичният начин на живот не ви е приоритет в момента.

Но има няколко лесни начина да промените това, а тази промяна ще повлияе положително и на други аспекти в живота ви, сами ще се убедите. Само опитайте.

Избягвайте пластмасовите предмети, опаковки и найлонови торбички

Навярно знаете, че пластмасата не се разгражда в почвата и това я прави един от най-големите замърсители в околната среда. Пластмасата е навсякъде в нашето ежедневие, в моретата и океаните, а според експерти съвсем скоро в някои басейни като Средиземно море пластмасата ще бъде толкова, колкото е и рибата. Тези отчайващи данни трябва да ни мотивират да използваме колкото се може по-малко пластмасови предмети и торбички в ежедневието ни и да ги заменим с такива за многократна употреба.

Когато пазарувате в супермаркета си носете платнена торбичка за многократна употреба. Стотинките, които ще спестите са нищо в сравнение с ефекта, който има това действие за околната среда.

Създайте си миниградина на балкона

Няма как да отглеждате у дома много голяма градина, която да произвежда зеленчуци за нуждите на цялото семейство, но пък нищо не ви пречи да си засадите няколко саксии на балкона с най-ползваните от вас подправки например. Така ще имате свежи подправки подръка, отгледани изцяло у дома. В процеса може да включите и децата, за да ги ангажирате.

>> 6 неща в дома ви, които могат да причинят рак <<

Филтрирайте водата

Макар питейната вода, която консумираме, да минава през пречиствателни станции, все пак е добре да използвате някаква система или кана за филтриране на дребните частици, които могат да ви навредят.

>> Какво никога да не топлим в микровълновата <<

Използвайте натурални средства за почистване на дома

 

Чистенето на кухнята е процес, който ние извършваме редовно и често. Но продуктите, които използваме за чистене много често съдържат агресивни химикали, които имат вредно въздействие върху здравето ни. Вече се произвеждат много алтернативни и натурални продукти за почистване, които са също толкова ефективни. Ако искате и имате време, може лесно да си приготвите и сами такива течности. Най-лесно това става със смесване на оцет и сода, които чистят почти всякакви замърсявания. Единственото, с което трябва да се примирите е киселата миризма, но пък чистенето ще е безвредно за вас и близките ви.

>> 7 от най-добрите мазнини за готвене <<

Използвайте стъклени контейнери и буркани

Пластмасовите съдове за съхранение на храни и подправки могат да бъдат много вредни за здравето, ако се ползват продължително време. Съхранявайте тези продукти в стъклени съдове или буркани.

>> 10 лесни трика за чиста кухня <<

Използвайте съдомиялната, само когато е пълна

Все повече изследвания доказват, че ползването на съдомиялна е много по-ефективно откъм разход на вода и енергия в сравнение с ръчното миене на съдове. И все пак, правилото е да я пускате едва когато е добре заредена с чинии и чаши, за да бъде максимално ефективна. Пускайте я най-добре вечер, след като сте приключили с последното ядене и сутринта всички съдове ще са чисти.

>> 7 от най-мръсните места в кухнята <<

Заменете тефлоновите съдове

Ако имате останали тефлонови съдове за готвене най-добре ги заменете с такива от неръждаема стомана. При готвене на висока температура в тефлонов съд, от незалепващото покритие се отделят токсични пари, които могат да навредят на качеството на въздуха в дома ви.

Коментирай