За дома

Новата нормалност: 10 неща, които ще трябва да чистим всеки ден

Оттук нататък почистването на тези предмети и повърхности ще трябва да стане навик на всеки

16.05.2020г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Все още не знаем кога ще бъде обявен край на пандемията от коронавирус. Не знаем и дали изобщо ще има край, ще се справим ли с новата зараза или по-скоро ще трябва да се научим да живеем с нея. Но едно е сигурно – оттук нататък вече нищо няма да е същото. Ще трябва да се научим да се грижим за хигиената на дома си и на тялото си, за да намалим риска от внасяне на инфекцията в непосредствена близост до семейството си.

Ето защо от сега нататък ще трябва да свикнем да чистим всеки ден някои неща в дома си.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Дръжките на вратите

Докосваме дръжките на вратите в дома си непрекъснато. Затова те трябва да се почистват и дезинфекцират по няколко пъти на ден и то всеки ден.

Воланът на автомобила

Воланът в колата ви е предметът, който пипате най-много и непрекъснато по време на шофиране. Не забравяйте да го почиствате веднага след като седнете в колата преди да го докоснете.

Ключовете за осветлението

Ключовете за осветлението в дома ви също се докосват многократно всеки ден. По тях могат да полепнат милиони вируси и бактерии, особено върху ключа до входната врата, който пипате, прибирайки се вкъщи.

5 неща, които съсипвате, като ги дезинфекцирате

Дръжки на уреди

Всички уреди в дома ви също се нуждаят от специално внимание при почистването. Дръжките и бутоните им са местата, на които докосвате уредите най-често. Затова ги почиствайте всеки ден.

Кухненски плотове

Върху плотовете поставяме всички храни и покупки. Потенциално те биха могли да носят вирусни частици по повърхността си. Затова след като почистите покупките, не забравяйте да дезинфекцирате и плотовете.

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

Телефонът

Телефонът ви е от този тип вещи, които докосвате десетки, дори стотици пъти на ден, включително и като сте навън. Затова се налага да го дезинфекцирате всеки ден и то по няколко пъти.

Подът

Подовете също не трябва да се забравят. Най-щателна дезинфекция трябва да се прави на пода пред входната врата, където стъпвате след като се приберете. Правете го всеки ден оттук нататък.

4 грешки в употребата на белина за почистване

Банкови карти

Препоръчително е да ограничите плащането с кеш, когато това е възможно, разбира се. Банковите карти позволяват безконтактно плащане, което е добре, но все някога ги използвате и в банкомат. Веднага след това трябва да ги дезинфекцирате, защото банкоматите са за обществено ползване и се докосват от стотици хора на ден.

Клавиатурата

Много хора работят на компютри. Дори да работите на един компютър, който е само ваш и не е споделен с друг човек, трябва да го дезинфекцирате всеки ден преди да започнете работа на него.

Грешки, които да не допускате с антибактериалните мокри кърпи

Ръцете си

Ръцете ви не са предмет, но са вашето „оръдие“, с което боравите непрекъснато в ежедневието си във всяка една минута. Не забравяйте да ги миете често, особено преди да докосвате лицето си.

Коментирай