Всеки ден сме заобиколени от всякакви продукти и препарати, причиняващи рак и други опасни хронични заболявания. Списъкът е дълъг. Най-лошото е, че в дома си също имаме редица опасни за здравето неща, за които не подозираме. Те могат да ни разболеят и да влошат сериозно здравето ни в дългосрочен план. Тези продукти и пособия присъстват в почти всеки дом в модерното ни ежедневие. Те съдържат всякакви химикали, някои от които с потенциално по-опасно за здравето въздействие. Ето кои са те.

Неща в дома, които носят нещастие

Незалепващо покритие на съдове и прибори за готвене

Съдовете и приборите с незалепващо покритие са удобни, защото се почистват по-лесно. Затова са и широко разпространени. В тези типове покритие обаче се съдържат токсични химикали, които се отделят в храната при нагряване. Още по-лошо е, когато покритието на съдовете е надраскано и компрометирано. По този начин то отделя още повече частици в храната, които застрашават здравето и повишават риска от ракови заболявания.

5 неща в дома, които ви стресират

Изкуствени подсладители

Ако в дома си използвате заместители на захарта с цел да се предпазите от напълняване и диабет, трябва да знаете, че изкуствените подсладители са даже още по-вредни от захарта. Някои от тях, като аспартам и ацесулфам К, могат да причинят тумори, да засегнат бременността, да увредят пикочния мехур, да увеличат риска от рак на кожата, както и да причинят дискомфорт, като диария, подуване и газове, влошено храносмилане.

Неща в дома, които трябва да чистите всеки ден

Талк

Талкът се съдържа в козметични продукти, дезодоранти, пудри, продукти против изпотяване. Той може да предизвика рак на яйчниците или белия дроб. Може също така да доведе до раздразнения, алергии, трудности в дишането, дразнене на очите. Дълбокото вдишване на талк може да повиши риска от рак на яйчниците, според списание „Lancet“, в което се цитира изследване, според което в повечето тумори на яйчниците се откриват частици талк, пише feelhealthylife.com.

Пластмасови бутилки и кутии

Пластмасовите съдове и бутилки са опасни за здравето, защото отделят микрочастици пластмаса в храната, които попадат в организма при консумация. За предпочитане е да не се използват пластмасови съдове. Доколкото е възможно употребата им трябва да се ограничи, тъй като голяма част от тях съдържат бисфенол А, който е токсичен.

5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално

Освежители за въздух

Освежителите за дома често биват рекламирани като премахващи лошите миризми от дома ви. В тях обаче се съдържат отровни газове независимо от това дали освежителят е аерозол или е на принципа на изпаренията на ароматни молекули. Тези продукти могат да предизвикат астма, хормонален дисбаланс, респираторни проблеми, рак.

Още по темата

Препарати против молци

Някои препарати за прогонване на молци от дома, гардероба и дрехите, могат да се окажат силно токсични за хората. Те се свързват с увреждания на черния дроб, бъбреците, анемия, някои видове рак.

6 неща, които носят нещастие в дома

Антибактериален сапун

Много хора погрешно смятат, че антибактериалният сапун ще ги предпази от бактерии, вируси и инфекции. Антибактериалните сапуни са твърде агресивни към кожата и ежедневната им употреба унищожава микрофлората на кожата. Тези полезни бактерии, живеещи върху кожата, имат предпазваща функция. Те предотвратяват навлизането на патогени вътре в организма. Когато ги премахваме с антибактериални сапуни ние всъщност излагаме тялото си на още по-голям риск от инфекции и заболявания. Използвайте обикновен измиващ сапун.