За дома

Неща, които никога не трябва да миете с вода

Водата ги уврежда или скъсява живота им

07.07.2020г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата е средството, което използваме почти винаги, за да почистим дома и вещите си. Тя обаче е изключително неподходяща в някои случаи, защото може да повреди повърхността на определени предмети и настилки, както и да увреди специфични тъкани. Кои са нещата, които не трябва да почиствате или перете с вода?

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Плюш и кадифе

Всички подобни на тях материи, които имат специфични влакна или микрофибри, не трябва да се перат с вода. Водата предизвиква слепване на влакната и влошаване на качеството и пухкавостта им след изсъхване. За предпочитане е химическото чистене или почистването от професионалист, ако се отнася до мебели или дамаски от подобна материя.

Дървен под

С какво да чистим пода, ако не с вода? Всеки би се попитал същото, защото повечето препарати за дървени настилки са предназначени за разтваряне във вода. Дървените настилки, от друга страна, включително ламинираните паркети, са обработени с водонепроницаеми продукти, които предпазват дървото, но с времето те се износват и захабяват. Така третирането на дървените подове с вода може да ги увреди. Използвайте спрей препарати за дърво, които след това да забърсвате с мека и суха микрофибърна кърпа или моп.

7 бързи трика за почистване на дома

Дървени музикални инструменти

Грешката да почиствате с вода музикални инструменти от дърво може да коства живота им. Водата уврежда структурата им. Най-малкото подуване на дървото ще увреди звука на инструмента. Винаги използвайте специално предназначени за целта препарати или се доверете на професионалист в почистването.

Електроника

Компютри, лаптопи, телефони и таблети – всички те работят на батерии или с електрозахранване от мрежата. Попадането на вода в платките им може да предизвика внезапното им повреждане. Никога не почиствайте с вода. Правете го със специално разработени за целта мокри дезинфекциращи кърпи, одобрени от съответния производител.

Домашни методи за почистване на бижута

Контактни лещи

За да обезопасите лещите си и да ги дезинфекцирате, трябва да използвате специални разтвори за целта. Те са антибактериални и убиват всички микроорганизми върху лещите. Потапянето им във вода за през нощта не е достатъчно.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време