За дома

Как да се отървете от старите вещи безболезнено

Подреждането на дома и освобождаването на пространство е важно за намаляване на стреса и пускане на свежа нова енергия в дома

12.09.2021г. / 06 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разхвърляният дом, пълен със стари вещи и дрехи, доказано предизвиква депресия и повишава нивата на стрес. Но не всеки умее да се разделя така лесно със старите си вещи, защото с тях свързва спомени и чувства. Без значение дали сте решили да разчистите заради болезнен развод, смърт на близък човек или просто сте си останали вкъщи заради пандемията от коронавирус, разчистването на стари и непотребни предмети ще облекчи емоционалното ви състояние и ще освободи достатъчно място за нови неща в живота ви.

Цветове, които правят всяко помещение по-просторно

Как можете да преминете през прочистването на дома си лесно без физическа и емоционална тежест? Ето няколко полезни стратегии.

Направете снимки

Колкото и странно да звучи, когато направите снимки на любимите си предмети, които се налага да изхвърлите по някаква причина, това помага. По този начин ще можете да запазите частица от тях, след като решите да се освободите от бремето им. Изследване на учени от Penn State University от 2017 година, публикувано в Journal of Marketing констатира, че разделянето с непотребни вещи става много по-лесно, ако си направим снимки с тях. Този трик помага на съзнанието да се раздели по-лесно със скъпи вещи, като знаем, че винаги можем да погледнем снимката с тях.

4 неща, които никога да не държите под кухненската мивка

Дарявайте, вместо да продавате

Същото изследване, цитирано от realsimple.com установява, че даряването прави разделянето с ненужните стари вещи много по-лесно, отколкото продаването. Мисълта, че помагате на някого в нужда осмисля съществуването на вещите и удължава техния морален живот. Хората са много по-склонни да се разделят с любимите си предмети, дрехи и вещи, ако знаят, че някой в нужда ще се възползва от тях.

Свързани статии

Обадете се на приятели

Още една добра стратегия за разделяне със старите вещи, от които нямате нужда и които заемат излишно място в дома ви, е да се обадите на приятели и да разпитате кой има нужда от тях. Така ще се отървете от планината от дрехи, които не носите например, а ще зарадвате приятели и близки, без да изпитвате вина, че изхвърляте старите си вещи.

Идеи за модерен интериор в банята (галерия)

Справете се с емоциите

Ако се налага да се разделите с вещи, които са свързани с особено силни чувства и емоции трябва първо да се справите с тях, преди да предприемете разчистването им. Медитирайте, разговаряйте и споделяйте чувствата си, практикувайте любимите си занимания за освобождаване от стреса – изобщо правете всичко, което ще ви помогне да се справите с емоциите.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
redovno izhvurliam i 4istia i vse ima . namiram tuk tam po o6te ostanali
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота