За дома

3 брилянтни трика за почистване в дома

Без химикали

12.08.2020г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на дома не е лека задача. Всяка домакиня знае това. Не е нужно обаче да използвате купища химически препарати, за да премахнете натрупаната мръсотия. Природата се е погрижила да осигури достатъчно ефективни и същевременно безопасни за здравето средства за почистване на упорити замърсявания. Ето няколко начина да се справите с някои от най-често появяващите се във всеки дом замърсявания, които да почистите с природни съставки.

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Почистете микровълновата с лимон

Няма нужда да купувате скъпи и вредни препарати, с които да търкате пръските и запечатаните остатъци от храна по вътрешността на микровълновата. Силата на лимона е достатъчна, за да накарате фурната да блесне. В купа смесете 1 чаша вода, 3 супени лъжици ябълков оцет и няколко резена лимон. Добавете дървена лъжица в купата или клечка за зъби, за да не заври водата. Поставете купата в микровълновата и пуснете за 2 минути на висока мощност. Парата от сместа ще размекне всички остатъци от храна, което ще ги направи много лесни за забърсване без усилие.

Хитро почистване на хитри домакини

Изчистете чугунен тиган със сол

Свързани статии

Чугунените тигани са трудни за почистване, но не и с помощта на солта. Тя може да ви помогне да почистите всички загорели остатъци от храна без да се налага да търкате с часове. Картофите също идват на помощ тук. Нарежете един картоф на две половини. Натопете го в сол и започнете да го движите с кръгови движения из повърхността на тигана. Солта и картофът се комбинират и образуват нещо като паста, която почиства всички загорели остатъци. След като почистите просто изплакнете и подсушете тигана и е готов за употреба.

Често допускани грешки при почистване с белина

Полирайте сребърни прибори с паста за зъби

За да направите сребърните си прибори и предмети още по-бляскави и полирани, използвайте паста за зъби. Тя ги кара да изглеждат като нови – лъскави и огледално искрящи. С помощта на четка за зъби и паста потривайте с кръгови движения сребърните си прибори и предмети. После просто изплакнете с чиста вода, подсушете и сте готови.

Коментирай